Акција добровољног давања крви на Филозофском факултету

– У току претходне године 2.154 учесника у акцијама добровољног давања крви, које је реализовао Црвени крст Новог Сада, први пут је дало крв – рекао је секретар те организације Драган Лазић на акцији која је организована на Филозофском факултету.
в
Фото: Dnevnik.rs

И међу заинтересованим студентима, професорима и осталим запосленима на том факултету било је оних који су први пут дали крв, али и оних који долазе изнова. Акција добровољног давања крви на Филозофском факултету је, како смо сазнали, традиционална, будући да већ 32 године имају Актив добровољних давалаца крви. Један од координатора ове акције био је проф. др Владимир Баровић с Одсека за медијске студије, који се захвалио свим људима добре воље који су одлучили да буду део најхуманије породице добровољних давалаца крви.

– Пуно нам је срце када знамо да наши студенти, професори и остали запослени некоме помажу из године у годину, а ми верујемо да, кад год дамо једну јединицу крви, некоме спасавамо живот – казао је проф. др Владимир Баровић. – Ми у просеку имамо 70-80 давања крви на акцијама. Трудимо се да од студената направимо и стручњаке и добре људе. Тешко их је анимирати први пут, док их не убедите да није све исплативо и да нешто морате да радите да бисте помогли другима, али ми из године у годину имамо сјајан одзив. 

Акцију су организовали Црвени крст Новог Сада – Основна организација Црвеног крста Филозофског факултета и Завод за трансфузију крви Војводине, а како смо сазнали, акције ће бити реализоване у наредном периоду и на осталим факултетима.  Проректор за наставу Универзитета у Новом Саду (УНС) проф. др Сања Подунавац Кузмановић рекла је да се приликом сваке акције добровољног давања крви на УНС-у осети велика концентрација доброте.


Залихе стабилне, акције свакодневне

В. д. директора Завода за трансфузију крви Војводине прим. др Сања Богдановић истакла је да је организација таквих акција неопходна свакодневно да би се залихе крви одржале на стабилном нивоу и да би у сваком тренутку могли одговорити на захтеве за лечење болесника.

– Држимо се постулата да крв треба да чека пацијента, а не обрнуто, и из тог разлога редовно организујемо акције добровољног давања крви – нагласила је прим. др Сања Богдановић. – Проценат давања и одазив становника Новог Сада и целе Војводине је задовољавајући. Дугогодишња лепа култура давања крви која се негује на овим просторима и даље има своје показатеље јер задовољавамо потребе за лечење болесника трансфузијом крви. Тренутно су залихе стабилне, али да бисмо их одржавали, добровољни даваоци су увек добродошли у Завод за трансфузију крви, који ради сваког радног дана од 7 до 14 часова, а уторком до 18.


– Наш универзитет се заиста веома поноси таквим акцијама јер ће сви наши студенти и млади људи сигурно једног дана постати квалитетни стручњаци, међутим, веома важно је да пре свега постану племените и хумане личности – рекла је проф. др Сања Подунавац Кузмановић. – Веома је важно да они осете ту лепопоту даривања дела себе некоме кога не познају и чар хуманог геста, када некоме спасавају или продужавају живот. Због тога читава академска заједница треба интензивно да ради на томе да таквих акција буде што више јер на тај начин студентима подижемо свест о значају ширења идеје хуманости и доприносимо развијању културе добровољног давања крви.

Свој допринос акцији дао је и Раде Станојчић из Црвеног крста Новог Сада, који је, како је рекао, 28. пут добровољно дао крв и тиме желео да да добар пример младима.

– Осећај је феноменалан и позвао бих све младе и здраве људе да ми се придруже – нагласио је Станојчић, и додао да је то и одличан начин да се провери здравствено стање јер само здрава особа може да даје крв. 

Текст и фото: В. Бијелић

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести