Kоло српских сестара годинама истрајно у хуманој мисији 

Удружење Коло српских сестара Епархије бачке ове године прославило је 90 година од оснивања, а њихова мисија да помажу људима у невољи и свима којима је потребна подршка без обзира на веру, националност и политичко убеђење, није се променила до данас.
e
Фото: Privatna arhiva

Премда је Удружење након оснивања 1929. године деловало само до 1941. године, када је због почетка Другог светског рата угашено, рад Кола обновљен је 1991. године, те од тада до данас континуирано раде у складу с могућностима, али и потребама људи. Новосадско Коло, које је тада водила Савка Суботић, било је у саставу велике породице таквих женских друштава која су ницала широм територија које су насељавали Срби, а прво је основано у Београду 1903. године. Идејни творци за његово формирање били су Надежда Петровић и Делфа Иванић, а идеју за назив Удружења дао је Бранислав Нушић, који је заједно с Иваном Иванићем написао њихов статут.

По речима председнице Кола српских сестара Епархије бачке Светлане Прокић, њихове чланице тада су биле виђеније жене и елита тадашњег грађанства, које су желеле да се удруже и пробуде националну свест тог веремена, али и да помогну народу у различитим недаћама. Данас Коло српских сестара у Новом Саду броји око 30 чланица. 

– То су све жене које и дан-данас долазе на састанке у Коло и дају свој допринос максимално, а ништа им није тешко да ураде, да помогну, да прикупе помоћ – објашњава Светлана Прокић, и додаје да су чланице Кола углавном старије, те би волеле да им дођу млађе Новосађанке које су заинтересоване за организовани облик хуманитарног рада. – Време је модернизовано, ужурбано, много је других обавеза. Знам да су Новосађанке вредне и добро организоване и да хоће да помогну, али једноставно не можемо да их окупимо. Жене су увек заинтересоване за наше бројне активости и свакоме измамимо осмех на лица када причамо о њима, али не знам шта их спречава да нам се придруже. Када би нам дошле млађе чланице, биле бисмо још снажније и функционисале много боље.

Наша саговорница додаје да бити чланица Кола значи чинити добра дела другима. Управо с том водиљом и организују различите активности, попут здравствене, секције за културу и школе веза и кукичања, не би ли скупиле новац или разне потрепштине, упркос ограниченим финансијским могућностима Удружења, а уз повремену помоћ хуманих људи. У оквиру секције за културу тако организују хуманитарне концерте, ликовне колоније, те аукције или продајне изложбе, на којима прикупљају новац и усмеравају га најчешће за лечење болесне деце. Првог дана Српске, односно Православне Нове године посећују Клинику за гинекологију и акушерство у Клиничком центру Војводине, где даривају прворођену девојчицу и дечака. Осим тога, традиционално поклањају најпотребније ствари штићеницима заједнице „Земља живих” на Ченеју, али и у Дому за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику.

Списак свих оних којима помажу и којима су до сада измамиле осмех на лица веома је дуг. Све жене које желе да се придруже тим добротворкама или помогну неку од њихових акција могу, то учинити одласком у њихове просторије у Париске комуне 32 сваког радног дана од 10 до 13 часова.

Доброчинство још јаче заједничким снагама

Новосадско друштво део је Сабора кола српских сестара који је прошле године окупио сва таква удружења из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Републике Северне Македоније, али и дијаспоре. Како објашњава Светлана Прокић, то је било прилика да међусобно размене искуства и удруже се да би деловале заједно и заједнички остваривале своју хуману мисију. Тако су заједничким снагама донирале новац за децу ометену у развоју у нишком Центру за дневни боравак „Мара”, за поплављена подручја у Србији и Републици Српској, али и за организовање путовања и помоћи српском живљу на Косову и Метохији.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести