Успех младих Футожана: Осмаци који знају с науком

Видео-рад групе ученика футошке ОШ „Мирослав Антић”, који се бави обновљивим изворима и уштедом енергије, добио је највише гласова публике на интернационалном такмичењу „StarT Luma Centre Finland”.
Futoski inovatori OS M Antic
Фото: Dnevnik.rs

Остало је још и да организатори званично потврде да је екипа коју чини седморо ученика осмог разреда освојила прво место, а из школе кажу да би то требало да буде данас. У пројекту је најпре учествовало 800 школа из 36 земаља света, да би рад наших младих суграђана био једини из Србије у конкуренцији.

Њихов видео, који је доступан на сајту школе, жири је најпре уврстио међу десет најбољих, да би о даљем пласману одређивали гласови публике. Тај запис је настао кроз радионицу с темом вршњачког подучавања, где су, кроз експеримент, старији ученици едуковали млађе, а реч је о ваннаставној активности која се у тој осмолетки одвија већ четири годне.

– Схватили смо да данашња деца живе у сасвим другом свету у односу на генерације од пре десет или двадесет година те смо нај тај начин желели да их заинтересујемо за науку – објашњава директорка и ауторка тих ваннаставних активности Гордана Хајдуковић Јандрић, иначе наставница физике. – Пошто су улагања у просвети скромна, сви експерименти су осмишљени да деца користе оно што је свима доступно – кашичице, флаше, термометре... Ипак, они су успели да и с тим једноставним материјалом постигну сјајне резултате и при том упознају научне законе.

Карактеристично за програм је да деца имају слободу у начину на који ће приступити задатку, осмислити га и реализовати, уз поштовање свих фаза научног експеримента

По завршетку, они шаљу извештај на за то предвиђену имејл-адресу, а најбољи радови су на крају године представљени на Фестивалу науке који се организује у школи. По директоркиним речима, број деце која се укључују у те ваннаставне активности је у порасту па је ове године укључено више од 100 ученика. Од тога, седам је одабрано да уради победнички видео за Финску.

– У овом програму учествујемо од шестог разреда, а најпре смо кренули због оцене, да би нас касније све врло заинтерсовало – каже чланица победничке екипе Нађа Глувајић. – Нарочито нам се допада што сами долазимо до закључака. Због тога, много нам је лакше да пратимо ново градиво на часовима.


Низ признања
Успех у Финској није једини за екипу љубитеља науке из ОШ „Мирослав Антић”: пршле године на такмичењу у Македонији имали су запажене резултате, док су 2014. добили награду Француског института, а тај пројекат је презентован и на конференцији у Берлину. Осим тога, они редовно преносе знање млађим ученицима, одржавају креативне радионице, а ове године су учесвовали на Сајму науке.

Оно што су научили за те четири године, екипа младих Футожана је сажела у кратак видео и послала на такмичење у Финску. Тако је Тијана Блешић показала како се електрична енергија може добити из, ни мање ни више, лимуна, а њоме онда могуда се напајају мање батерије „што је океј”, док је Алекса Ајдуковић направио хидроцентрлу која од механичке енергије прави струју помоћу кашичице и генератора. На путу до тих и многих других сазнања, кажу, били су упорни, а наставнице физике и хемије су им у томе помагале.

У пројекту је најпре учествовало 800 школа из 36 земаља света, да би рад наших младих суграђана био једини из Србије у конкуренцији

– С њима је сваки час другачији и никад се не зна где ће нас одвести – каже наставница хемије Адријана Сарић. – Често се деси да одлутамо од теме, али све у корист науке и знања, те су та деца увек активна, радознала, и у томе заиста сви уживамо.

У чекању званичне потврде од организатора такмичења из Финске, чланица екипе Жељана Балаћ каже да је учешће на таквом једном догађају, с јаком конкуренцијом и жиријем од 12 професора с финских факултета, велико признање само по себи. Ипак, као награду, они прижељкују путовање у Финску. Осим тога, млади научници су сагласни у томе да им веома значи подршка коју су добили, с обзиром на то да имају више од 500 гласова публике више у односу на другопласиране.      

Д. Ристић

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести