У Музеју Војводине радионице посвећене праисторији

Креативне интерактивне драмске радионице „Руке прошлости” реализују се у Музеју Војводине.
muzej
Фото: Дневник (В. Фифа)

Како каже координатор пројекта кустос-историчар музеја Димитрије Михајловић, јуче је одржана седма радионица од пројектованих 12, а можда ће их бити и више, ако буде још заинтересованих. Учесници су ученици средњих и основних школа и студенти.

– Циљ је да се кроз интерактивне драмске радионице и драмску педагогију учесници активирају и „уђу у ципеле” људи из прошлости, а не сервирати им пасивну постојећу форму учења – каже Михајловић. – На основу археолошких налаза, историјских података и слично желимо да их на интерактиван начин уведемо у тај период. Уз помоћ глумаца изводе одређене тачке, те уз помоћ драмске педагогије покушавају да реконструишу историјске догађаје на основу асоцијација и различитих идеја које деца имају. Тако их уводимо у ту историјску стварност.

Како каже наш саговорник, има и делова када у теоријском смислу сазнају нешто ново кроз чињенице приближене њима, да ли кроз градиво или постојеће разумевање које имају. Циљ је спојити пасивни део науке с активним делом позоришта.

– У почетку они улазе у игру с драмским педагозима – глумцима и почињу да обрађују градиво – прича историчар. – Теме радионица су винчанска култура – богиње плодности на просторима Војводине, дечје играчке из праисторије, римски позлаћени шлемови из четвртог века... На крају су богатији знањем и искуством историјског периода који смо обрађивали заједно с њима.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Десетогодишњи Јован Кирћански из ОШ „Коста Трифковић” је заједно с другарима и професором с нестрпљењем чекао да уђе у Музеј и види шта га то све чека с оне стране врата.

– Чуо сам да ће овде бити речи о много ствари о праисторији, а веома ме занима тај период – каже Јован. – Волим да сазнајем нове ствари о праљудима, па видећемо да ли ће бити речи о томе и данас. Оно што знам је да су праљуди живели овде пре нове ере и да су се сналазили и ловили до открића ватре и писма. Знам да ћемо видети и шлемове римских војника из четвртог века и једва чекам.

Пројекат „Руке прошлости” је резултат сарадње Музеја Војводине и Центра за позоришно истраживање Нови Сад. У његову реализацију је укључена и Академија уметности.

Пријаве за креативне интерактивне драмске радионице су у току и могу се слати путем мејла ruke.prosloti@outluk.com или на број 060/49 10- 444.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести