Врућина и ласте успориле радове

Обнова фасада у подграђу Петроварадинске тврђаве је на прагу треће фазе.
Gradic rekonstrukcija fasada 3.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Узимајући у обзир високе температуре које су успориле извођење радова, у Заводу за заштиту споменика културе града Новог Сада задовољни су како тече обнова фасада у подграђу.

По речима директора Завода мр Синише Јокића, грађевински радови се по правилу не изводе на температурама изнад 35 степени, а у овом случају је то било несврсисходно због тога што малтерски нанос и  фасадна маса губе својства на великим врућинама.

"Прилагођавали смо се времену, и то је донекле успорило прву фазу, односно обнову првих шест објеката, посебно оних на Тргу владике Николаја", каже Синиша Јокић.

Он додаје да осим тога, на појединим објектима постоје ластавичја гнезда, која по налогу Завода за заштиту природе нису смели да дирају док у њима има јаја и птића јер су ластавице заштићена врста птица. Дошло је, неочекивано, и до обнављања неких гнезда па је рок за завршетак  одложен за 10. септембар.

Јокић напомиње да се данас отварају понуде за трећу и четврту фазу. То значи да ће, када се потпишу уговори с извођачем и он буде уведен у посао, све фасаде, њих 21, бити захваћене обновом. Он предвиђа, уколико временски услови у септембру, октобру и новембру буду повољни, да ће до краја године завршити санацију свих фасада предвиђених за ову годину.

"У противном, бићемо принуђени на то да једну или две фасаде оставимо  за пролеће", каже Јокић, и додаје да се нада да се до то неће десити.

Посао тече према принципима струке, у духу аутентичности и амбијенталне целине и строго поштовање технологије и квалитета материјала из 18. века.

"Постављене су скеле на објектима планираним за другу фазу и обијен део фасадног слоја. Кровови се раде у мери у којој је договорено. Дугујемо захвалност компанији „Wieneberger” или „Тондах” из Кањиже за цреп и комплетну услугу замене кровног покривача на кући у Београдској 4, као и „Чистоћи”, која нам даје контејнере за одношење грађевинског отпада.

По мишљењу директора градског Завода за заштиту споменика културе, то је почетак обнове Тврђаве.

"Када се заврши „Жежељев” мост, тежња је да се подграђе претвори у пешачку зону, што подразумева низ претходних капиталних захвата, као што је обнова инфраструктуре, партерно уређење и друго", истиче Јокић и додаје да ће подграђе тада бити прави барокни бисер какав треба да буде.

Завод за заштиту споменика културе је поднео захтев за два велика пројекта – израду пројекта санције дунавских бастиона и санације минског и контраминског  система подземних војних галерија Тврђаве. 

Након подграђа, Завод очекује обнова фасада у историјском језгру Новог Сада.

З. Милосављевић

igor
21.08.2017 • 09:46
pesacka zona, prava stvar!
1234
21.08.2017 • 15:55
To je lepo, radujem se.
Mislim da bi mogli da ostale fasade koje nisu u centru, da od grada dobiju npr. 20% ucesca u sredjivanju istih ( ukoliko stanare zgrade zele da srede iste). Em bi se islo na povecanje energertske efikasnosti ukupno, em bi se ulepsao izgled grada. Mislim da to nisu velike investicije.
EUR/RSD 117.1792
Најновије вести