Занимљиве фудбалске идеје Суботичанина Томислава Таушана: Двогол, двојица судија, терен од четири четвртине

Старији љубитељи фудбала сећају се имена Томислава Таушана, голмана који је некада чувао мрежу, касније био и тренер у суботичком Спартаку.
tomislav Tausan
Фото: Dnevnik.rs

После каријере активног спортисте, дипломирао је на новосадском Факултету за спорт и физичко васпитање, а у дипломском раду изнео је прилично радикалне новине, које би, из његове визуре, могле и морале да допринесу развоју и унапређењу фудбала.

- Прва новина односи се на димензије терена, које би морале да буду апсолутно једнаке на свим игралиштима - почео је причу Таушан (81). - Он би био подељен на четири дела, о чему би одлучила озбиљна и квалификована група људи. Могла би та, да је тако назовем - прва линија, да се налази на 20 или 25 метара од сваког гола и када би тим изнео лопту из прве четвртине, више не би имао право да је у њу врати. Уколико би се то ипак догодило, увеле би се и санкције за тај прекршај, па би се шутирао пенал са 20 метара.

Таушан је наставио да развија сопствену визију будућег фудбала.

- Замислио сам да се у правила уведе и такозвани двогол, који сам иновирао још пре него што је у кошарку уведена “тројка”. Дакле, “двогол” би био сваки погодак који је постигнут ван прве четвртине, с даљине веће од 20 или 25 метара. То би, убеђен сам, допринело занимљивости, јер екипи која води с голом предности, практично до истека утакмице, ништа не би било загрантовано и могла би чак и да изгуби сусрет у последњим секундама. У случају нерешеног резултата, играли би се продужеци од највише пет минута, у којим би важило правило “златног гола”, односно да се у случају поготка та утакмица истог тренутка завршава. Међутим, ако би тај погодак био постигнут одмах по поласку са центра, и друга екипа би добила шансу да исто учини, а крај би уследио када би тај тим изгубио посед лопте. Уколико би, ипак, резултат остао нерешен и после продужтка, изводили би се шок-пенали. То значи да би сваки тим шутирао са 11 метара, све до тренутка док нека од екипа не промаши пенал, а некакве серије једанаестераца би отишле у прошлост.


Скраћени корнер

Томислав Таушан је изнео предлог и о увођењу скраћеног корнера.

- Увело би се то правило после избацивања лопте из игре унутар шеснаестерца, а у осталим случајевима остало би исто правило које и данас важи за ударац с угла. Међутим, приликом извођења корнера, било би важно да се лопта у игру врати унутар терена, односно не би било битно то да ли је она на том путу у једном тренутку прешла замишљени гол-аут-линију. Имам још пуно идеја које би, убеђен сам, допринеле развоју фудбала, али је за овај пут и ово довољно, зар не?


Наш саговорник има идеје и о улози судија.

- Двојица судија делила би правду у сваком дуелу - један на једној, а други на другој страни. Уз то, двојица аут-судија би имала право да улазе на терен све до ближе стативе. Тиме би имали много бољи преглед игре и на терену би практично била четворица арбитара који би, уз то, водили утакмицу без сата. Значи, један од њих дао би знак за почетак сусрета, а други за наставак, уз задржавање ексклузивног права да продуже утакмицу и ту своју одлуку саопштили би делегату, а он би их обавестио када је време истекло. Не би више могли да се понове случајеви када су судије дозвољавале да се игра док један од тимова не постигне гол. 

Увек је љубитељима фудбала занимљиво правило недозвољене позиције у игри, такозваног офсајда. И о томе је Таушан рамишљао и смислио следеће:

- Офсајд би се померио с половине на 75. метара терена, дакле до прве четвртине, све остало било би дозвољено када је овај сегмент у питању. Играч који би, без дозволе судије, напустио терен, више не би имао право да се на њега врати. Значи, рецимо код прославе поготка, када један играч истрчи с терена, не би више могао да остане у игри. Ако истрчи више њих, исто би важило и тим који је у том тренутку водио с 5:0 - изгубио би сусрет. Тврдим да после првог таквог случаја, више нико не би излазио с терена без дозволе.

О понашању публике на стадионима Томислав Таушан је рекао следеће:

- Више од 40 година предлажем да се скину ограде око терена, баш као што је то учињено у Великој Британији. Онај гледалац који утрчи на игралиште, био би на лицу места жестоко кажњен затвором и то без права помиловања. Када сам то осмислио, овакво правило није постојало у Енглеској, али се потврдило као потпуно оправдано. Даље, играчи не би имали право да прилазе судијама и да разгоаварају с њима, јер би одмах били кажњени жутим картоном, али ни арбитар не би имао право да прилази играчима и објашњава им своје одлуке - рекао је на крају Томислав Таушан.

Текст и фото: А. Предојевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести