Одличан старт олимпијског циклуса

Српски стрелци вратили су се са Европског првенства у гађању ваздушним оружјем с прегршт одличја и оборили рекорд од прошлогодишњег шампионата у Ђеру.

На месту прославе, испраћаја и дочека на Ади Циганлији (ресторан Петица) окупили су се освајачи десет медаља у званичном (четири злата, пет сребра и бронза) и и две (злато и сребро) у промотивном делу надметања. Никада до сада ни српска, али ни ранија југословенска репрезентација није освојила оволики број медаља на европским првенствима ваздушним оружјем.

– Имали смо звезде такмичења, као што су Зорана Аруновић, која је освојила три злата и оборила светски рекорд, Дамир Микец се окитио са три званичне медаље и једним златом у промотивном делу такмичења. Важно је истаћи да је цео тим био сјајан. Свако од наших сениора се бар једном попео на победничко постоље, што је велико охрабрење на почетку године која означава почетак новог олимпијског циклуса и у којој обележавамо јубилеј, 130 година од оснивања Стрељачког савеза Србије. Такође, резултати у Марибору су подстрек за све нас у стрељачкој организацији да такмичарима обезбедимо још боље услове за рад – рекао је председник Савеза Ненад Путник и захвалио се Министарству омладине и спорта, Олимпијском комитету, Спортском савезу Србије и медијима.

Јунак првенства  је била Зорана Аруновић са три најсјајнија одличја. Пиштољем је освојила појединачно злато, уз светски рекорд од 246,9 кругова, као и титуле у екипној конкуренцији и у миксу са Дамиром Микецом.

– О рекорду нисам размишљала, он је дошао као шлаг на торту. На претходним такмичењима низала сам резултате који су најављивали да сам спремна да Европском првенству постигнем добро остварење. Успела сам да освојим три одличја и светски рекорд у једном дану – рекла је Аруновићева и честитала колегама на резултатима.

Дамир Микец, освајач  злата у миксу са Аруновићевом, појединачног сребра и екипне бронзе, је истакао да је веома срећан због свог и због резултата осталих репрезентативаца.

- У тимском такмичењу пиштољем, наш мушки тим је освојио седму европску медаљу, али још увек нам недостаје злато. У ревијалном делу програма стигли смо до екипне медаље, а надам се да ћемо тај успех поновити и кад ова дисциплина постане званична и најзад се окитити титулом – рекао је Микец.

Сениорски миксеви су одбранили титуле из Ђера. Андреа Арсовић и Милутин Стефановић су били најбољи и пре две године кад су мешовити парови били у експерименталном програму, тако да су у Марибору нанизали трећу узастопну круну.

–Успеси у Марибору су нам велики ветар у леђа на почетку олимпијског циклуса. На Играма у Токију микс ће бити званични део програма, верујем да ћемо се и тада борити за одличја у овој дисциплини. – истакла је Арсовићева.

Милутин Стефановић је био најзаслужнији за екипно сребро мушког тима пушком.

– Верујем да ће после ових успеха бити још више стрељаштва у медијима, да ће младе генерације научити много о нашем спорту и да ћемо ми стрелци бити узори све већем броју деце – казао је Милутин.
Г. М.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести