Бање заслужују подршку

КАЊИЖА: Потпредседник Покрајинске владе и ресорни покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић на свечаности поводом Дана бање Кањижа и 104. годишњице постојања и континуираног рада ове бање, изјавио је да је установа настала као плод приватно јавног партнерства што је актуелна тема за нови живот српских бања, за валоризацију овог вредног привредног ресурса.
Ivan Djokovic
Фото: М. Митровић/ Иван Ђоковић у обиласку обновљеног базенског блока бање Кањижа

Ђоковић је нагласио да је Специјална болница за рехабилитацију бања Кањижа успела да оствари повећану посету и представља светли пример међу српским бањама.

У бањи Кањижа је предат на употребу реконструисани базенски комплекс у шта је уложено 25 милиона динара, од чега 15 милиона сопственим средствима установе, док је 10 милиона динара остварено на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Такође је инвестирано и у набавку медицинске опреме у вредности 1,5 милион динара, од чега је 840.000 динара подршка Покрајинског секретаријата за здравство.

Директорка бање Кањижа др Слободанка Дрндарски нагласила је коришћење капацитета у првих 10 месеци 70 одсто, а да је од скоро 5.000 гостију и да више гостију борави о свом трошку него о трошку здравственог и пензијског осигурања, који су остварили 54.820 ноћења. Остварен је и значајан пораст боравка са ваучерима ресорног министарства, скоро два и по пута више него у претходној години.

- Покрајинска влада и ресорни Покрајински секретаријат пружиће подршку на реконструкцији базенског и адаптацији блатног блока који је доста унапређен у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација. Уверени смо да унапређем балнеолошког блока који нам је природа подарила успевате да заиста на најбољи начин са конкуренцијом из околних држава одржите и искористите продуктивно – рекао је Ђоковић.

Грађани Србије остварују преко 500.000 ноћења у бањама и велнес центрима околних земаља, пре свега Мађарској, Хрватској и Словенији

Он је додао да је Покрајински секретаријат урадио студију балнеолошких потенцијала Војводине заједно са Рударско геолошким факултетом из Београда, да се систематизује потенцијал геотермалних вода, блата и ваздушни ресурс, најављујући да ће већ у јануару изаћи пред јавност са анализом ових потенцијала Војводине. Ти потенцијали су испитивани искључиво са аспекта енергетике, али и  балнеолошки део сигурно може да генерише нови привредни раст и смањења спољнотрговинског дефицита земље, те зато бање, каже Ђоковић, заслужују подршку за развој.

Ђоковић је предочио да преко 500.000 ноћења грађани Србије остваре у бањама и велнес центрима околних земаља, пре свега у Мађарској, Хрватској и Словенији, а да транзитна боравишта и не могу исказати и боравишта без ноћења, што је податак над којим се треба замислити.

- Наш императив мора да буде реконструкција, адаптација бањских објеката и јачање кадровских капацитета стручњака који су позвани да управљају оваквим установама које доприносе лечењу и побољшању здравља. Мислим да ће једна од кључних тачака у економској политици наше државе бити управо балнеологија и бање, за шта ће бити и економске подршке Покрајинске владе – рекао је Ђоковић.

Дан бањи Кањижа честитала је и помоћница покрајинског секретара за здравство др Снежана Бојанић, нагласивши да је Покрајинска влада установама којима је оснивач у овој години определила подршку од преко три милијарде динара. Председник Скупштине општине Кањижа Милош Кравић је констатовао да је ова бања огледало града и општине, Војводине и Србије, те да заслужује поштовање и да се у њу улаже, а да општина Кањижа подржава све активности и пројекта на улагањима и афирмацији бањске понуде.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести