ГАСИ СЕ СРЕДЊА ШКОЛА "УРОШ ПРЕДИЋ" У ЗРЕЊАНИНУ? Запослени узнемирени и забринути; ОВО СТВАРА ПРОБЛЕМ

ЗРЕЊАНИН: Хемијско-прехрамбена и текстилна школа „Урош Предић” из Зрењанина од наредне школске године могла би да престане са радом.
1
Фото: Ж. Балабан/Ф. Бакић

Ова установа је прошле недеље добила допис који је потписао градоначелник Симо Салапура, а у коме се наводи да Градска управа није сагласна са планом уписа ученика у први разред средње школе по образовним профилима.

„Став и интерес града је да се у школској 2024/2025. години у школи „Урош Предић” не обави упис ученика. Дајемо сагласност да се предвиђени образовни профили прерасподеле по предвиђеном распореду и поднетим захтевима у Техничку школу, Медицинску школу и Средњу пољопривредну школу”, наводи се у овом допису.

Овим поводом реаговао је директор Хемијско-прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић“ Југослав Богдановић, који је упутио допис Министарству просвете и Покрајинском секретаријату за образовање. Он је у допису навео да растакати овакву школу није ни добро ни паметно ни рационално.

- Остављати овде прилагођен простор и опрему, која је потребна нама, а стварати нове и неопходне услове за верификацију и реализацију наставе наших профила у другим школама, није ни рационално нити логично. Читамо из документа у прилогу да постоји елаборат о оправданости измене Покрајинске скупштинске одлуке о мрежи средњих школа у АП Војводини, у делу који се односи на град Зрењанин. Ми о том документу ништа не знамо, нити смо били консултовани у току његове израде – истакао је Богдановић у допису и додао да су запослени у школи с разлогом узнемирени и забринути јер не знају шта ће бити с њима.


Велика, пространа и опремљена

Реаговао је и Синдикат просветних радника Хемијско-прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић“.

- Нама је ово невероватно и незамисливо. Наша школа, под различитим називима, ђаке хемијске, прехрамбене и текстилне струке школује од 1962. године. Данас има 85 запослених и 300 ученика. Школа је довољно велика и пространа да може да прими и наше ђаке и ученике суседне Техничке школе, која од септембра прошле године организује наставу у нашем простору. Није нам јасно зашто и одакле сад идеја да се наша школа угаси, а ђаци прерасподеле у друге установе које немају ни опрему, ни машине, ни наставни кадар - каже председник Синдиката просветних радника у школи „Урош Предић“ Милан Галић.


Богдановић напомиње да, ако је разлог свега овога проблем са којим се сусрела суседна Техничка школа, сигурно постоји боље и краткорочно и дугорочно решење од планираног. Подсетимо, део наставе Техничке школе од 1. септембра прошле године одвија се у простору суседне Хемијско-прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић“. Разлог за измештање скоро 70 одсто наставе из простора Техничке школе је небезбедност дела школског објекта монтажног типа, који је изграђен пре више од пола века.

Како су у школи чули, ђаци би ишли у друге школе, а у њихову, која има специјализоване кабинете, мини млекару и пекару, као и текстилне радионице, долазили би на праксу. Тражили су и пријем код градоначелника, обавестили све надлежне надлежне институције, а синдикат је најавио од недеље и штрајк упозорења.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести