ОПШТИНА АДА ПРИПРЕТИЛА Мораће да се коси и чисти

АДА: У насељима ађанске општине све је више неодржаваних површина око кућа и других објеката.
в
Фото: Dnevnik.rs

Осим што остаје непокошена трава, многе површине зарасле су у коров. Одлуком о одржавању јавних површина, коју су донели одборници Скупштине општине, настоји се увести више реда прецизирањем обавеза грађана и институција, испред чијих објеката су јавне површине неуређене.

Циљ локалне самоуправе је да првенствено регулише задатке јавних и других установа у вези одржавања, укључујући и обавезе грађана у сређивању своје непосредне животне средине. У Ади програмом су обухваћене следеће улице и деонице: Лењинова, Маршала Тита, Доситеја Обрадовића, Моше Пијаде, Доша Андраша до границе катастаских општина Ада и Мол, лева страна  Бакош Калмана испред објеката са парним кућним бројевима од Лењинове до Сенћанског пута, Сенћански пут до Ађанског великог пута, Халас Јожефа, Ђуре Ђаковића, Пролетерска, Вука Караyића, од Лењинове до Војвођанских бригада, Саве Ковачевића, Змај Јовина. У улици Молски пут обавеза важи до границе катастаских општина Ада и  Мол, а у Улици 29. новембра од Моше Пијаде до Индустријског пута и кружног тока, затим Штербик Петера.

Програмом уређења обухваћена је Улица Димитрија Туцовића у делу иза католичке цркве, паркови и зелене површине у центру Аде, прилазни путеви код моста у Ади, Индустријски пут и зелено острво на улазу у Аду са леве и десне стране.

У Молу програмом су обухваћене улице ЈНА, Маршала Тита и 8. октобра и заштитни појас пута у наставку ове улице до Тисе, затим Урбан Јожефа, Иве Лоле Рибара, Петровачки пут, Светозара Милетића, Ађански пут, Ивана Милутиновића до улице Гробљанска, спољни део пијаце у Молу и у делу Улице Новака Радонића, као и зелене површине рекреационог парка поред долме.

У насељу Утрине одлука се односи на Улицу Петефи Шандора и Тополски пут од Улице Кошут Лајоша до почетка пута за Кавило. У насељу Оборњача у улицама Молски велики пут и Маршала Тита целом дужином. У насељу Стеријино у Маршала Тита, целом дужином улице.

Одредбе предвиђају редовно кошење траве, висина не сме да прелази 20 центиметара, чишћење и сакупљање отпада. Извршење радова на одређеној територији ће недељно контролисати за то надлежни инспектор.

Одлуком о одржавању јавних површина предвиђено је да уколико одредбе одлуке не буду  поштоване од стране власника, одржавање ће извршити ЈКП „Стандард”, на терет физичких односно правних лица, са дотичне адресе, која су занемарила своју обавезу, уз новчану казну за прекршај. Од плаћања нивчане казне ослобођени су пензионери и оне особе, чије здравствено стање не дозвољава такве послове на одржавању околине. У том случају инспектор може да наложи извршење радње, а јавно предузеће ће извршити услугу, коју ће наплатити.

Уколико одређена улица, односно део улице није обухваћен програмом, али постоји воља више од половине становника за прикључивање, у том случају код надлежног инспектора могу то тражити. 

- Желимо још једном да нагласимо, да циљ локалне самоуправе није кажњавање грађана, него да одржаване јавних површина, такође и зелених површина које припадају јавним институцијама послуже за пример и да наше непосредно животно окружење буде лепо и редовно одржавано - истичу у локалној самоуправи општине Ада.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести