Угоститељи очекују помоћ државе

Од увођења ванредног стања баште кафића у Новом Саду биле су најпре пуне, а онда до краја прошле недеље, док су још били отворени, из дана у дан све слабије посећене.
е
Фото: Дневник (В. Фифа)

Секретар Удружења угоститеља Новог Сада Драган Станојевић наглашава да је ситуација и пре званичне одлуке да се угоститељски објекти у граду затворе крајње тешка јер су ограничења њиховог рада неколико пута померана, али и због тога што се апеловало да се не иде у кафиће и ресторане, а од њих се и даље тражило да раде. Како каже, то баш и није било оствариво у таквим условима.

– Епидемија коронавируса је веома утицала на пад промета, и то више од 80 одсто – објашавања секретар Удружења угоститеља Нови Сад Драган Станојевић. – Поједини угоститељи самоиницијативно су затварали своје локале и пре званичне одлуке о томе јер нису могли да испоштују обавезе које су имали, па им је било јефтиније да не раде него да раде. У питању су углавном већи објекти јер је њима био већи и трошак.

По одлуци Владе Републике Србије, од суботе су затворени сви кафићи, ресторани, као и тржни центри широм земље, па и у Новом Саду. Дозвољена је једино достава хране уз дозволе за рад које издаје Министарство унутрашњих послова.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Пре затварања објеката било је наређено да у просторијама може бити највише 50 особа, а објекти су морали стално да се дезинфикују, што се и примењивало, како је рекао Станојевић, јер су се непрестано чистили сви столови, столице и адекватније се прала амбалажа и опрема. По речима нашег саговорника, угоститељи су пре затварања могли у мањој мери да се заштите током рада.

Станојевић тврди и да угоститељи не могу да измире обавезе према запосленима јер немају приходе, па су откази неминовни, због чега очекују помоћ државе. Како наводи, сачекаће да се ситуација у вези с епидемијом коронавируса смири па ће онда тражити преговоре о томе како ће се функционисати након укидања ванредног стања.

– Власници угоститељских објеката се труде да не отпуштају раднике, постоје договори и у опцији је давање годишњих одмора, неплаћених одмора, сналазе се како могу да би задржали запослене – истиче Драган Станојевић. – Наравно има и много оних власника који желе по сваку цену да задрже своје запослене и исплате их из разноразних извора или из прихода, а неки су се договорили са запосленима да после ванредног стања подигну кредите па да их исплате тако да има разних опција. Сви се сналазе како знају и умеју. Очекујемо и помоћ државе, што је у једном од својих обраћања наговестио и председник државе. Захваљујемо се што је први пут неко нешто афирмативно рекао за угоститеље.   

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести