Дан Европе у Новом Саду - манифестација Караван ЕУ

Делегација Европске уније већ две деценије организује различита дешавања поводом 9. маја Дана Европе. Ове године током целог месеца ЕУ караван ће посетити 11 градова у Србији, а данас је караван у Новом Саду.
1
Фото: Градска кућа

Путем инсталација студената и изложби  у ужем центру града Новосађани се могу информисати о примерима успешних пракси сарадње Европске уније и Србије. Манифестацији на Тргу слободе, у чију организацију је, осим Делегације ЕУ у Србији, био укључен и ЕУ Инфо Поинт Нови Сад, присуствовали су градоначелник Милош Вучевић и заменица шефа Делегације ЕУ у Републици Србији Матеја Норчич Штамцар.

- Европа је у сваком слову историје Новог Сада. Када се погледају његов историјски наратив и данашњица, онда видимо да караван није случајно oвде. Девети мај обележавамо као Дан победе над фашизмом 1945. године, а на тај велики дан, пет година касније, успостваљен је и концепт заједнице европских држава. Нови Сад је Омладинска престоница Европе, Европска престоница културе, Град који је реализовао много инвестиција са европским институцијама, али и са приватним компанијама из земаља ЕУ. Имамо одличну сарадњу са амабасадом ЕУ у Србији, а најважнији заједнички пројекат јесте изградња Жежељевог моста са свим саобраћајницама. Настављамо даље заједно да радимо, а од значајнијих пројеката који су пред нама су изградња Регионалног центра за управљање чврстим отпадом и Института Биосенс, односно центра изврсности – нагласио је градоначелник Вучевић.

Фото: Градска кућа

Према речима Матеје Норчич Штамцар, идеја ЕУ почива на концепту да само сарадња подстиче мир, солидарност и економски раст.

- Караваном кроз Србију желимо да представимо грађанима подршку коју ЕУ пружа укупној заједници. Сарадња са Србијом траје 20 година. Прошле године ЕУ је успоставила механизам за борбу против последица пандемије који је отворен за државе чланице, али на тај начин је профитирала и Србија којој је било намењено 66 милиона евра. У Војводини сарађујемо у бројним областима као што су култура, наука, животна средина, а ту су и програми прекограничне сарадње – истакла је заменица шефа Делегације ЕУ у Републици Србији Матеја Норчич Штамцар.

Фото: Градска кућа

Она је напоменула да већ шест година у Новом Саду делује један од три ЕУ инфо кутка, колико их има у Србији, а који ради на томе да приближи Европску унију Србији и Србију Европској Унији.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести