Гатријев тест новорођенчади у Дому здравља “Нови Сад”

Новорођенчад која живе на територији Јужнобачког округа, Гатријев тест раде од 5-8 дана од рођења, не рачунајући нулти дан, односно дан када су рођени. Тест се реализује у Дому здравља “Нови Сад”, Вршачка број 28, сваког радног дана.
beba
Фото: Tanjug (pixabay.com, ilustracija)

Према речима Кристине Недељковић, начелнице службе патронаже, термини за тестирање се заказују сваког радног дана.

 “У складу са епидемиолошком ситуацијом, како бисмо спречили ширење КОВИД 19, родитељи су у обавези да закажу термин за Гатријев тест на бројеве телефона 021/4879-591 или 064/8088181, сваког радног дана у периоду од 11-13 часова. Термини се заказују са размаком од 10 минута, како бисмо имали довољно времена за спровођење мера дезинфекције након сваког узорковања. Приликом доласка у диспанзер, на улазу Вас дочекује патронажна сестра која попуњава епидемиолошку анкету током спровођења дезинфекције руку и мерења телесне температуре. Након тога улазите у простор у коме се реализује Гатријев тест. Уколико су бабињара, новорођенче или неко од  укућана КОВИД 19 позитивни, организује се узорковање материјала за Гатријев тест у кућним условима”,  каже Кристина Недељковић.

Гатријев тест је неонатални скрининг који се ради код свих новорођенчади са циљем правовременог откривања конгениталне хипотиреозе и фенилкетонурије. Фенилкетонурија је урођени поремећај метаболизма, при чему се аминокиселине фенилаланина не разграђују у организму него се нагомилавају. Организам није у стању да храну богату протеинима разложи због недостатка или недовољне количине ензима фенилаланина. Тако долази до нагомилавања фенилаланина у крви што последично доводи до оштећења мозга. Услед тога долази до менталне ретардације, епилепсије, психомоторног немира и поремећаја понашања. Ови поремећаји се обично примећују у узрасту детета од 4 до 6 месеци. Беба на рођењу изгледа потпуно нормално, нема никаквих симптома који би могли да указују на ову болест. Једина успешна терапија је дијета која се заснива на ограниченом уносу фенилаланина. Терапија је индивидуална и зависи од вредности овог ензима у крви. По откривању болести, потребне су редовне контроле и уредно праћење вредности фенилаланина.

Конгенитална хипотиреоза је урођена, смањена функција штитне жлезде, када се тироксин и тиреостимулирајући хормон луче у смањеној количини или се уопште не луче. Изглед новорођенчета са конгениталном хипотиреозом је карактеристичан: оштра, густа коса, која се спушта ниско на чело, широко лице грубих црта, улегнут корен носа, велики језик који вири из уста. Терапија је хормонска. Уколико се са лечењем ових болести започне што пре, то може спречити оштећења органа, као и других телесних и менталних обољења.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести