И ове сезоне „Распустилиште“ отворило врата

Зимско “Рапустилиште” је и ове сезоне шаренилом садржаја обрадовало велики број деце, чије је занимање за те активности из године у годину све веће.
е
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Манифестација је почела 24. децембра и трајаће до 11. јануара, а малишани сваког дана од 10 до 11.30 часова у просторијама друштва “Распустилиште” (Радничка 20) имају прилику да учествују у различитим уметничким, едукативним и креативним радионицама, које ће обухватити и тему културе.

– Трудимо се да малишанима на забаван и креативан начин приближимо све што је ново у свету културе и уметности, те да кроз игру с њима дотакнемо и нека важна питања из свакодневног живота – објаснила је координаторка манифестације Александра Лукић. – “Рапустилиште” је место на којем се они друже и квалитетно проводе време током распуста, издвајају се из устаљене кућне шеме и време проводе у нешто другачијем окружењу, али које им пружа могућност да кроз игру много тога науче.

Током јучерашњег дана деца су уживала у свету лего–коцки, прављењу новогодишњих честитки, моделарству од папира, циркуским вештинама, филмској радионици, караокама и позоришној представи.

– Радионица “Папирно моделарство – креативно царство” код деце развија графомоторику кроз забавне и едукативне ауторске приручнике које смо за њих припремили – наводи реализаторка радионице Јелена Допуђ. – Цртежи које исецају и лепе прилагођени су узрасту. Деца су веома заинтересована за радионицу, непрестано долазе и траже још да раде. Радионица је креативна и едукативна, што је наша основна жеља, која је и испуњена.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Интересовање деце потврђено је и тиме што се догађа да деца прелазе са других радионица на папирно моделарство.

– Имамо делове цртежа животиња, које исецамо и лепимо на одговарајуће место – рекла је деветогодишња Мина. – Тренутно радим ноја, иначе омиљена животиња ми је гепард, јер је брз, а свиђају ми се и његове шаре. У приручнику га нема, али знам да га нацртам. Допада ми се радионица, прошле године сам ишла на другу, али на ову ћу и поново доћи.

Филмска радионица „Покретне слике“ у оквиру „Распустилишта“ постоји готово 20 година, те су уз њу генерације одрастале.

– Учили смо и ми од њих и они од нас – каже реализатор те радионице, редитељ Марко Каћански. – У оквиру радионице деца се баве филмом Покушавамо да им објаснимо како да уђу у тај свет, јер то није само филм, него начин размишљања како да сами ни од чега направе нешто и како своје идеје да преточе у стварност. Током неколико дана снимимо неколико кратких филмова. Нема посебне припреме, више користимо импровизацију, што може касније да им користи у школи и у животу како да се отворе и испоље креативну енергију.

Програм за среду

У просторијама “Распустилишта” у среду ће од 10 часова бити реализоване три радионице: „Лего играоница дружионица”, „Накит на твој начин“ и “Креативни погон“. Од 11 часова следи филмска радионица „Покретне слике“, у 11.30 квиз „Ко зна више, ко зна боље“, а од 12 часова деца ће имати прилику да погледају представу „Шшшшш, почиње представа – Црвенкапа у шуми мудрости“.

Б. Павковић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести