Новосађани деци дају необична имена – Дионис, Дрен, Ајлин...

Дажа, Рејна, Ајлин, само су нека од необичних женских имена која су Новосађани бирали за своје девојчице, а Лавиел, Ден и Вучен за малишане.
zmaj jovina umetnost
Фото: Dnevnik.rs

Док поједини родитељи желе да буду оригинални па бирају необична имена, неки преузимају она од својих предака. Чини се да је у последње време све више деце са нешто краћим именима, док пре неколико деценија то није био случај.

Како сазнајемо у Матичарској служби међу женским необичним именима су: Ниа, Лира, Адива, Рија, Дора, Ира, Неа, Анисија, Кјара. У школској клупи за неколико година седеће: Дионис, Масимо, Јанус, Залан, Тимон, Матвел, Козма, Видак, Гордеј, Алек и Дрен.

Најчешћа женска имена за која се родитељи одлучују су: Милица, Софија, Анђелија, Маша, Хана, Уна, Лена, Анастасија и Петра.

Милица је име које су Новосађани радо бирали за своју децу и пре Другог светског рата, показују подаци Републичког завода за статистику. Од 1940. године, па све до 2000, највише је међу Новосађанкама било Јелена, Марија, Милица, Љубица, Весна, Светлана, Гордана, Јована...Од 2000. па на овамо понављала су се имена попут: Теодора, Сара и Ана.

Претходних неколико година за дечаке Новосађани најчешће бирају имена као што су: Алекса, Душан, Страхиња, Михајло, Аљоша, Реља, Матија, Растко, Марко, Филип, Огњен, Игор, Ђурађ, Лав, Виктор, Роберт и Петар. 

Од 1940. године до 2000. популарна мушка имена су била: Милан, Александар, Зоран, Петар, Слободан... Од 2000, па до 2011. то су: Лука Стефан и Алекса.

Такозвана имена за сва времена која се дуги низ година понављају су Милица, Софија, Душан, Марко, Петар и Страхиња.

У Матичарској служби кажу да родитељи већином долазе са већ припремљеним именима за своју децу, те да су врло ретки случајеви да се о имену детета договарају пред матичаром.

- У складу са нашим Породичним законом, родитељи имају право да слободно изаберу име детета, али не могу одредити погрдно име, оно којим се вређа морал или оно које је у супротности са обичајима и схватањима средине. Код матичара у Новом Саду до сада није било оваквих случајева нити сличних захтева – кажу у Матичараској служби.

Ранијих година је био тренд да се деци дају имена по узору на спортисте и политичаре. Тако је у једном моменту било Новака, а пре неколико деценија и Сфрјанка, Југослава, па касније Слободана и тако даље. Последњих година Новосађани ипак нису давали имена по узору на неке од спортиста, политичара глумаца, бар таквих захтева у Новом Саду кажу није било.

Када је реч о броју рођених Новосађана 2019. године их је било 7.925. Од тог броја око 1.100 су рођени у иностранству. Годину дана касније тај број је нешто већи, па је Нови Сад богатији за 8.040 малишана. Њих 1.000 је рођено у иностранству.  Ове године до марта рођено је 2.058 беба, а 300 у иностранству.

Слађана Аничић Илић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести