Обијене просторије ДВД „Петроварадин”: Штета око 420.000 динара

Непознати починиоци обили су просторије Добровољног ватрогасног друштва „Петроварадин” у Павла Јуришића Штурма 2, у ноћи између недеље и понедељка (11. и 12. октобар).
Među odnetim stvarima su i dva nova izolaciona aparata marke „dreger” Foto: DVD „Petrovaradin”
Фото: Међу однетим стварима су и два нова изолациона апарата марке „дрегер” Фото: ДВД „Петроварадин” 

По речима председника ДВД-а Игора Сића, процењена штета у опреми је око 420.000 динара, а штета настала приликом обијања између 50.000 и 100.000, па је случај одмах пријављен полицији.

– Однета су два нова изолациона апарата марке „дрегер”, две нове ветровке, које су саставни део радне ватрогасне униформе, с натписом „Ватрогасац ДВД”, а које су купљене путем конкурса Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и пар нових ватрогасних рукавица марке „росенбауер” – набраја Сић. – Затим ватрогасни шлем и секирица, који су стари више од 100 година, опасач, месингано звоно за позивање ватрогасаца на пожар, поклон пријатељског ватрогасног друштва из Немачке, и још неколико дарова које смо добили од многих друштва, а који су стајали у витринама у канцеларији.

Како каже, два комплета „дрегер” изолационих апарата Друштво је купило у јулу и платило их више од 350.000 динара, а однета су нераспакована, у кутијама са сертификатима и гарантним листовима, док је вредност ватрогасних ветровки око 17.000 динара комад.

– Ватрогасни шлем и секирица немају велику материјалну вредност, па би провалници за њих могли добити свега неколико стотина динара – истиче наш саговорник у неверици. – Међутим, они за нас имају огромну сентименталну вредност. Годинама, када премине неко од дугогодишњих чланова, колеге ватрогасци га на вечни починак испраћају уз тај шлем, секирицу и ватрогасни опасач, и на тај начин одају почаст у ватрогасном маниру.

С обзиром на то да је Друштво добровољно и непрофитно, сва опрема се набавља уз велика одрицања, стога је матријална штета огромна и практично ненадокнадива у ближој будућности. Због тога чланови ДВД-а „Петроварадин”, једног од најстаријих друштава у нашој земљи, моле све грађане који имају било какву информацију о провалницима или украденим предметима, да се обрате најближој полицијској станици и помогну организацији која већ 145 година ради за добробит својих суграђана.

С. Кч.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести