Сређују се фасада и кров куће Милеве Марић Ајнштајн

Дугоочекивана и исто толико најављивана обнова фасаде родитељске куће велике српске научнице Милеве Марић Ајнштајн у Кисачкој улици, коначно је у току.
е
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Након два пропала покушаја лане да се пронађе извођач радова који би се ухватио у коштац са захтевним задатком да оронулу кућу стару више од стотину година рестаурира, градском  Заводу за заштиту споменика културе трећи пут је успела јавна набавка и  ове године тај посао поверен је новосадском предузећу „НПН градња“. 

Према речима директора Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада мр Синише Јокића, извођач радова је 26. јуна, како се то у свету грађевинарства каже, звнично уведен у посао и тамо уговорени радови увелико теку. Да их заврше, према уговору, мајстори имају времена до октобра ове године.

-Грађевинско-занатски и конзерваторско - рестаураторски радови на уличној фасади и крову куће чувене научнице Милене Марић Ајнштајн је главни задатак мајстора – каже Синиша Јокић. - Радовима су обухваћени замена оштећених елемената фасаде и крова, рестаурација и конзервација орнаментике, односно малтерске пластике, фасадне столарије, те олука и других лимени делова. У обнову је укуључен и ајнфорт простор.  У том делу куће зидови се морају санирaти од влаге и окречити. Најзахтевнија је санација пода поплочаног клинкер опеком. Клинкер опеке има и на фасади. Те плоче морају пажљиво да се скину, очисте и  врате назад.    

Када је реч о крову, Јокић напомиње да је предвиђена комплетна замена црепа и поправка, и евентуална замена дотрајалих дрвених делова кровне  конструкције уз примену водонепропусних и паропропусних фолија. На прозорима, а има их 12 на фасадном делу куће, рестаурираће се и офарбати спољна окна, док ће ајнфорт капија бити  у целости рестаурирана и конзервирана. Подрумски отвори ће такође бити сређени. 

Радови на  овој кући део су пројекта обнове градитељског наслеђа Петроварадина и Новог Сада. Без ПДВ-а за тај посао издвојено је 8.066.000 динара. Кад и за Марићеву расписан је конкурс за извођача радова на још двема зградама и тај посао ускоро би требало да почне.

Објекат од историјског значаја

Кућу породице Марић изградио је 1907. године по пројекту архитекте Михајла Петљанског, Милош Марић, отац српске научнице Милеве Марић Ајнштајн. Висока, пространа, партерна кућа у основи у облику ћириличног слова П, једна  је од сличних  у уличном низу, са богато декорисаном фасадом  у стилу необарока. Улично крило има два пространа стана са шест соба, док су у дворишним крилима још два стана. Ентеријер уличних станова је очуван са високим каљавим пећима. Милева је са непуних 20 година отишла из породичне куће на студије политехнике у Цирих, где је упознала будућег супруга Алберта Ајнштајна.  Долазила је у Нови Сад у посету породици, а у два наврата 1905. и 1907. године и са својим познатим супругом. Савременици су је памтили као генијалну математичарку, а сачувана Ајнштајнова писма сведоче да су заједно радили на Општој теорији релативитета за коју је он 1922. године добио Нобелову награду. Као породична кућа велике српске научнице, објекат има историјски значај што је забележено на спомен плочи.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести