Завршена реконструкција Позоришног трга у Новом Саду

Градилишна ограда, након више од девет месеци од почетка радова, уклоњена је с Позришног трга, а реконструкција дела градског језгра ушло је у финалну фазу. Промене су најуочљивије испред Српског народног позоришта и у Успенској улици, где су након вишедеценијског пропадања испуцале мермерне плоче, замењене новим гранитним, а радници су јуче чистили тај део и прали степенице.
1
Фото: Dnevnik.rs

Некадашњи потпорни стубићи испред Позоришта преобликовани су у континуалне клупе, а испред зграде несуђене Поштанске штедионице изграђена је фонтана и око ње су постављене клупе.

Пројектом је предвиђено да, осим клупа, водено огледало с 23 млазнице окружују жардињере с разним растињем. Осим нове јавне и декоративне расвете, постављењи су стубови с дисплејима и таблама. На великом стубу недалеко од позоришта пролазници могу прочитати различите информације, између осталог, и за колико ће дана Нови Сад бити Европска престоница културе. Предвиђене су, иначе, укупно четири дигиталне информационе табле, и то по једна за СНП, турустичка, за ГСП, као и на инфо-стубу на крају меморијалне траке, која је замишљена као “проток времена” и на њој су угравирани догађаји и занимљивости из историје Новог Сада. Та трака прати трасу некадашње Мале Јеврејске и пружа се од зграде Аполо центра до информационог стуба, тотема, висине седам метара.

На месту старих стајалишта у зони Успенске улице изграђене су две  аутобуске нише с надстрешницама, а ограђена је и црквена порта. Дуж те улице планиран је дрворед, с тим да је већина стабала сачувана, а неколико липа је, због реконструкције, пресађено на друга места у граду.

Реконструкција дела градског језгра, односно Позоришног трга, Успенске улице и дела пролаза између Српског народног позоришта и Тржног центра „Аполо”, почела је у марту, измештањем инсталација. За прву фазу радова Град је издвојио око 390 милиона динара, а тај део посла поверен је новосадским фирмама „Енерготехника - Јужна Бачка”, „Пут - инвест”, АБ&ЦО” и “Геотехника”, те “Монтоп” из Ветерника и “Нуклеус” из Лазаревца, а подизвођачи су београдски “Грин декор”, “Расинг” из Вршца и “Урбан мобилиар” из Кнића. Целокупним пројектом обухваћене су јавне површине које се простиру на 6,82 хектара, с тим да је уређивање центра, због обима посла, подељено по зонама, а осим Позоришног трга, Успенске улице и дела пролаза између „Аполо центра” и СНП-а, у наредним фазама је планирано сређивање полукружног трга на месту монтажне гараже и Пролаза Милоша Хаyића, платоа испред старог биоскопа ЈНА, дела Његошеве улице, Трга слободе, Улице Модене и дела Улице краља Алекасандра, као и пролаза уз Менратову палату.

У наредном периоду планирана је и обнова декоративног осветљења СНП-а и расвете на надстрешници изнад главног улаза, будући да је Градска управа за грађевинско земљиште расписала тендер за тај посао.

Израда техничка документације за уређење преосталог дела градског језгра, уговорене вредности 22,4 милиона динара, требало би да је при крају. Подсећања ради, одговорним пројектантима су, као полазна основа, на располагању победничка решења с архитектонског конкурса за уређење центра, од пре неколико година. Учесници конкурса имали су тада задатак да дефинишу партерно и пејзажно уређење, урбани мобилијар, јавну расвету, као и прилазе простору, али и пешачке и бициклистичке стазе, а фирме којима је поверена израда техничке документације награђене радове могу користити у деловима или у целости.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести