Вилмош Заварко, најбољи куглаш света, на време стигао кући

БЕЧЕЈ: Српско куглање жртва је велике неправде због тога што ово није олимпијски спорт.
1
Фото: Приватна архива

Репрезентација која је на последњих шест Светских првенстава освојила пет екипних титула (2009, 2011, 2015, 2017. и 2019. године), а 2013. била је бронзана, у жижи је спортске јавности само онда  када осваја трофеје на највећим такмичењима, да би се потом дешавања из куглана вратила у сенку.

Тако је, готово незапажено, прошао најбољи резултат света свих времена Вилмоша Заварка, Бечејца који ове сезоне наступа за италијанског првака Нојмаркт из градића Егна, недалеко од Болцана. Срушио је наш ас 771 чуњ, због чега га многи упоређују с Месијем или Роналдом, а исправно би, по нама, било поређење једино с Новаком Ђоковићем. Да би се добила јаснија слика о вредности оног што чини  Заварко на куглашкој стази, довољно је рећи да је већ читаву деценију светски број један, уз све освојене медаље на највећим планетарним догађајима!

- Изненадио сам све тог 8. фебрура 2020. године, па чак и самог себе - искрен је Вилмош Заварко. - Гостовали смо Пасеиеру, чија куглана, објективно, није баш најбоља за остварење резултата од 700 чуњева, што потврђује и рекорд стазе од 677 чуњевља из 2008. године. Међутим, имао сам свој дан. Истина, неколико дана пре тог меча на тренинзима сам редовно рушио преко 700 чуњева, а оборио сам и лични рекорд и поправио га на 738 чуњева, што је за четири више од званичног најбољег светског резултата, који држи Мађар Тамаш Киш. Одиграо сам фантастично три сета бацања, а у четвртом сам забележио 116 „пуних“, а онда 105 у „чишћењу“. До сада сам само два пута успео да укњижим 220 чуњева у једном сету, а сада их је било 221, за укупних 771. Фантазија!

Званични светски рекордер Тамаш Киш се силно радовао, а сутрадан ујутру је устао у 4.30 часова, јер од силног адреналина није могао да спава и на друштвеној мрежи описао је како се осећао. Између осталог, обратио се Заварку речима:

- Ти ниси нормалан! У таквој куглани, оборити толики број чуњева... Част ми је да играм у истом клубу с Тобом.

Актуелне слике које стижу с Апенинског полуострва су катастрофалне. Вилика је у последњем тренутку, заједно с девојком Тимеом, успео да напусти Италију.

- Нормално сми тренирали у понедељак, 9. марта, а сутрадан ујутру ме је назвао мој саиграч, Нопвобечејац Роберт Ерњеши и рекао да је сазнао да ће се границе затворити. За два сата смо се спремили, сели у ауто и 11. марта стигли кући. Самоизолација је трајала 14 дана, али ми није тешко пала, јер сам имао, и још увек га имам, доста посла у кући. Кречио сам собе и поставио плочице у купатилу, уређивао двориште...


Прижељкујем трофејни „покер”

Што се репрезентације Србије тиче, после трофејног хет-трика, „Вили национале“ прижељкује и трофејни „покер“.

- Штета што је Светски шампионат, заказан за средину маја у пољском граду Тарново Подгорно - отказан. Заиста сам био у одличној форми. Све је, због актуелне ситуације проузроковане пандемијом ковида – 19, одложено за новембар. Ваљда ћемо моје репрезентативне колеге и ја и тада бити у жељеној форми и задржати примат у светском куглању - никада не напушта оптимизам Вилмоша Заврка, који је до прве титуле пионирског првака државе стигао у 14-ој години и, ево, читаво једно пунолетство је на самом врху.


Мало се зна и да је Вилмош Заварко летос, после три године у мађарском Козлогу и читаве деценије у словачком клубу Спорт Железарна из Подбрезове, потписао петогодишњи уговор с италијанским шампионом Нојмарктом. Недавно је, тачније 14. марта, напунио 32 године, па може да зачуди што је клуб потписао вишегодишњи уговор с њим. Али, треба знати и то да су управо године које су пред њим, најбоље за куглашки спорт, што значи да ће трофејна ниска бити увећана за нове трофеје. Рачунајући последње Светско екипно првенство, Заварко је стигао до трофејне „коте 15“. Одавно је прешао „недодирљиве“ Мађара Чањија и Немца Шварца, који су дуго владали с 10 планетарних титула и, као куглашке легенде, добили место у Кући славних. Сада се чека тренутак када ће фигура Вилмоша Заварка бити постављена у истој тој кући.

- Италијански клупски шампионат је по квалитету скроман, па наш клуб, с Робертом Ерњешијем, Тамашом Кишом и са мном, без обзира на то што само двојица странаца могу да буду у екипи, нема проблема у домаћем првенству. Убедљиво смо први, а остало је још пет кола до краја сезоне, али мислим да се она неће завршити. У Лиги шампиона ушли смо у четвртфинале и спотакли се у Сплиту. Наредне сезоне морамо да нападнемо елитно такмичење - не скрива клупске планове и амбиције за наредну сезону Вилмош Заварко.

Властимир Јанков

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести