Дивља сметлишта надомак кућа у Мокрину

МОКРИН: Дивље депоније смећа све више задају проблема мештанима Мокрина.
М. Митровић/Незадовољни мештани писали надлежнима од градског до републичког нивоа
Фото: М. Митровић/Незадовољни мештани писали надлежнима од градског до републичког нивоа

Има их на више локација око села, а највећа је депонија на излазу крај пута према Иђошу, која се протеже у дужини око два километра. Незадовољни мештани негодују јер се проблем дивљих депонија не решава и смеће гомила, а они који живе у близини пута Мокрин-Иђош принуђени су да свакодневно купе смеће које ветар донесе са дивље депоније.

Мештани предочавају да се на депонију баца свашта, те да их гуши смрад, посебно јер се на депонији просипа сурутка и одлажу остаци угинулих животиња.

Мештанин Ђура Живко огорчен је јер је на депонији све више органског отпада и лешева угинулих животиња, због чега се мештани плаше могуће заразе. Према његовом мишљењу, најбоље решење би било да се депонија моментално затвори, јер је у питању дивље сметлиште и по закону смеће ту не би смело да се баца, а при том се депонија налази на стотинак метара од првих кућа.

Фото: М. Митровић/Смеће крај пута Мокрин–Иђош

Мештани указују да се ту нелегално обавља и пражњење цистерни из септичких јама.

- Људи трпе, али то је еколошка бомба. Прети да избије велика епидемија, а онда ћемо се хватати за главу - вели Драгиша Радојчић.

Ближе селу се баца шут од грађевинског материјала, који пољопривредници опет узимају и користе за насипање атарских путева. Ова дивља депонија на периферији Мокрина представља велики проблем мештанима који станују на свега неколико стотина метара од тог места.

Велика депонија крај пута према Иђошу се свакодневно шири и увећава. Поред грађевинског шута ту се неконтролисано одлаже отпад органског порекла, пластична амбалажа, yакови од пестициде и вештачког ђубрива…  Мештани Мокрина који живе у близини од надлежних захтевају да се сметлиште што пре уклони.

Они су допис упутили надлежним градским и републичким институцијама, захтевајући да се депонија што је могуће пре уклони, обезбеди чувар, а да се становници који наставе да бацају ђубре кажњавају. Из Градске управе у Кикинди поручују да ће депонија бити уклоњена, али у неколико етапа.

Иначе, на подручју града Кикинде се два пута годишње спроводи акција изношења кабастог отпада, тако се прикупи и изнесе  3.000 тона смећа. Поред тога сви грађани могу однети бесплатно отпад на градску санитарну депонију.

- Претходних година смо практиковали едукације кроз разне сфере друштва да утичемо на грађане, да се ове дивље депоније колико- толико смање. Такође, сакупљањем кабастог отпада град довољно чини да таквих депонија буде што мање. Тренутно на територији града имамо 11 таквих дивљих депонија - каже члан Градског већа Кикинде за заштиту животне средине Стеван Иличић.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести