"Дневник" у Темерину: Изградња фабрике воде инвестиција века

Општина Темерин добија Фабрику воде, најавио је за „Дневник” председник општине Младен Зец, рекавши да је то највећа инвестиција, вероватно у последњих 100 година.
1
Фото: С. Шушњевић

Расписана је јавна набавка од милијарду и шесто милиона динара, а новац је обезбеђен захваљујући Покрајинској влади, која је препознала проблем пијаће воде у тој општини.

- Износ је толики, јер никада нисмо имали фабрику воде, а грађани су директно из бунара узимали воду, уз дезинфекцију коју смо радили - рекао је Зец. – Фабрика ће покривати територију целе општине Темерин, а план је да се изградња заврши 2025. године. Паралелно са њеном изградњом радимо нове цевоводе, с обзиром на то да су цеви азбестне. Урадили смо нови цевовод од изворишта Старог Ђурђева где ће бити Фабрика воде, до радне зоне осам која се налази уз улаз у Бачки Јарак из правца Новог Сада. Ту опремамо нову индустријску зону која има 100 хектара. Расписана је и јавна набавка за канализацију од центра Бачког Јарка до те радне зоне, тако да ће она имати и воду и канализацију, како бисмо привукли стране и домаће инвеститоре. 

Фото: С. Шушњевић

По његовим речима, само је 25 одсто територије покривено канализационом мрежом, а постоји и идејно решење за нови пречистач, с обзиром на то да је постојећи на максимуму капацитета. Издвојено је преко 25 милиона за пројектно - техничку документацију за канализацију, а неопходно је да дођу до 65 одсто територије, како би добили новац од Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који ће уложили у пречистач. 

- Из буџета смо издвојили 52 милиона за нове улице, с обзиром на то да имамо нове градње и блокове - прича наш саговорник. - Темерин је препознат као место у које људи долазе да живе, нарочито из околиних места као што су Жабаљ, Србобран и Бечеј, а долазе и из Новог Сада. За ову годину у плану је да уложимо 200 милиона динара у пресвлачење улица у Темерину које немају завршни слој асфалта. Од Покрајине очекујемо да добијемо 150 милиона динара, а 50 милиона ћемо издвојити из нашег buyeta. Последњих пет година издвојимо око 20 милиона из buyeta за поправку тротоара и бициклистичких стаза. 


Улагање у културу и туризам

Према речима предсеника Општине Темерин Младена Зеца, културни живот подигли су на виши ниво, тако што су ојачали рад Културног центра „Лукијан Мушицки” и Туристичку организацију Темерин. Последње две године организују манифестацију „Зимске чаролије”, која траје 30 дана. У оквиру манифестације обележавају се католички и православни Божић, прославили су Нову Годину, а направили су и клизалиште за децу које је бесплатно, изнајмљују се само клизаљке и то симболично, за 150 динара. 


После реконструкције вртића у Бачком Јарку, председник Општине каже да им је у плану да ураде огранак ОШ „Кокаи Имре„ у темеринском насељу Телеп, који је у лошем стању. Пошто се вртић и даље адаптира, чека се распуст да се крене у реализацију. Онда остаје још само да се реконструише основна школа у Бачком Јарку. 

- Карактеристично је за Темеринце да се баве пољопривредом, а недавно су баш четири пољопривредника са наше територије конкурисала и добила 19 тона меркантилног кукуруза, а ми смо им обезбедили превоз, заједно са Покрајином - казао је Зец. - То су сточари који се баве узгојем млечних крава. Издвајамо новац како бисмо помогли нашим пољопривредницима када је почетак сезоне, односно када им је новац потребан да уложе у семе и обрадњу својих њива. Наиме, они дигну кредит до 300.000 динара што је максимум, мада ћемо гледати ове године да подигнемо и ту суму, а ми субвенционишемо камате на кредите. 


Фото: С. Шушњевић
Вртић у Бачком Јарку добија и јаслице

Прошле године, оно што су обезбедили из сопственог buyeta је комплетна реконструкција и доградња вртића у Бачком Јарку, с обзиром на то да једино он није имао могућност уписа деце јасленог узраста, прича Зец. За те намене издвојили су 110 милиона динара, те је самим тим лане та инвестиција била највећа. Адаптација је и даље у току, а до септембра се надају да ће родитељи моћи да одахну, јер ће тада бити места и за најмлађи вртићки узраст. 


Доста се ради на тренду смањења незапослености, сада су на осам одсто, каже наш саговорник. По његовим речима, расписали су конкурс за отварање нових радних места и предузетничких радњи, а за те сврхе издвојено је шест милиона динара. Конкурс је за 15 људи који могу да отворе своју предузетничку радњу, а износ за сваког је 280.000 динара. Уз то, конкурс у постојећим предузетничким фирмама односи се на запошљавање нове радне снаге, а од Општине добијају по 180.000 динара. 

- Код нас је добро развијена металска индустрија, имамо „Термовент„ који запошљава око 500 радника и ФКЛ, где ради највећи број, око 700 људи - изјавио је Зец. - Веома је развијена и мала привреда. Зато смо отворили шалтер за предузетништво, како би предузетници имали тачне информације о кредитним линијама, субвенцијама и свему што их интересује. 

Фото: С. Шушњевић

Прошле године је за уређење старог парка у центру Темерина издвојено преко три милиона динара, а за ову годину планирано је још новца  за нову садњу. Пред крај 2022. године Блок 22 добио је ново игралиште, а у buyetu за ову годину издвојен је новац за још једно игралиште, а у старом парку правиће се трим стаза и теретана на отвореном. За те три инвестиције издвојено је око 20 милиона. 

- За Спортски савез  издвајамо четири и по милиона, и три и по милиона за школски спорт, који смо увели за сву децу у општини, чији родитељи немају довољно новца да плаћају и ту обавезу. Нарочито ако је у породици двоје или више деце, знамо колико су чланарине скупе. 

Према његовим речима, ђаци попуне анкету којим спортом желе да се баве од понуђених, а то су рукомет, фудбал и одбојка. Тренинзи су бесплатни, а запослено је пет професора физичког васпитања. Затим организују и школска такмичења. Циљ је био склонити децу са улице и отргнути их од телефона и интернета, како би радили нешто корисно за себе и своје здравље.   

Ивана Бакмаз 

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести