Грађанима Општине Бачка Паланка 130 кућних компостера

БАЧКА ПАЛАНКА: Укупно 130 компостера ће у наредним данима бити додељено домаћинствима и школама са територије бачкопаланачке Општине, речено је на презентацији пројекта кућних компостера одржаној у згради Општине Бачка Паланка.
д
Фото: Приватна архива

Пројекат је финансирала Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, а презентацији су, поред представника ГИЗ-а, присуствовали и консултант са Факултета техничких наука из Новог Сада, руководство Општине Бачка Паланка и ЈКП „Комуналпројекта“.

Како је речено на презентацији, коришћењем компостера смањиће се удео биоразградивног отпада на депонијама, а домаћинства ће добити квалитетно ђубриво. Такође, грађани ће остварити и финансијску уштеду, јер се компост који сами произведу може користити за травњаке, цвеће и слично, те ће се на тај начин смањити и употреба вештачког ђубрива.

Председник Општине Бачка Паланка Бранислав Шушница се захвалио Немачкој организацији за међународну сарадњу ГИЗ и ЈКП „Комуналпројекту“ што су омогућили да један овакав уговор  буде потписан у бачкопаланачкој општини. Он је истакао да је договорено је и да основне школе, пре свега сеоске школе, добију своје компостере, како би најмлађе генерације едуковали на који начин се биоразградиви отпад претвара у компост. Председник Општине Бачка Паланка је напоменуо и како је у сарадњи са ГИЗ-ом израђен приручник, уз помоћ којега ће грађани моћи да сазнају више информација о томе на који начин да правилно компостирају и добију квалитетно ђубриво.

Коришћењем компостера смањиће се удео биоразградивног отпада на депонијама, а домаћинства ће добити квалитетно ђубриво

Представница ГИЗ-а и заменица вође пројекта управљања отпадом у контексту климатских промена, Маша Шашић, је казала да је њихова организација остварила лепу сарадњу са Општином Бачка Паланка и ЈКП „Комуналпројектом“ и похвалила ову средину што је узела учешће у овом пројекту.

- Компостирање је веома важно и оно што су захтеви законске регулативе јесте да се иде ка смањивању биоразградивог отпада на депонијама – напоменула је Маша Шашић. - Постоје циљеви који ће морати да се достигну и најбоље је ка томе кренути од локалног нивоа, где и сами грађани могу да дају свој допринос. Укупно 130 компостера ће бити подељено грађанима, а оно што је добро у Бачкој Паланци јесте то што постоје домаћинства која имају сопствене баште у којима могу да користе ове компостере и на тај начин добију ђубриво које ће даље моћи да користе у својим вртовима.

Компостери ће се делити у оквиру ЈКП „Комуналпројект“, а заинтересовани грађани треба да се јаве у ово предузеће.

Т. Пачић

 

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести