Изложба фотографија Аугустина Јуриге у сомборском Градском музеју

СОМБОР: У Градском музеју отворена је изложба фотографија „Лица Бачке“ познатог суботичког фотографа Аугустина Јуриге. Изложбу је реализовао Завод за културу војвођанских Хрвата у сарадњи са Градским музејом Сомбор, па је следствено томе изложбу свечано отворио Томислав Жигманов, директор Завода за културу војвођанских Хрвата.
Градски музеј Сомбор
Фото: Градски музеј Сомбор

Приликом свечаног отварања Сомборци нису остали ускраћени ни за реч аутора фотографија ове изложбе, Аугустина Јуриге, а присутнима се обратио и његов дугогодишњи сарадник Драган Радојевић, иначе пензионисани кустос археолог сомборског музеја, као и сам директор Градског музеја Сомбор, Давид Фирањ. Завод за културу војвођанских Хрвата је ову изложбу уметничких фотографија до сада представио публици на више места у Бачкој, као и у суседној Мађарској, а сада је 46 портрета, насталих у протеклих неколико деценија широм Бачке, представљено и у Сомбору. Јурига је иначе дугогодишњи сарадник Градског музеја Сомбор, који је био ангажован приликом фотографисања стапарских амбара, израдио је фотографије за музејску сталну поставку, као и током изложби Стара архитектура Сомбора и Лица Лахореа.

Аугустин Јурига је рођен 1947. године у Суботици. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине и Независног удружења новинара Србије. Радећи као фотограф у Међуопштинском заводу за заштиту споменика културе Суботица (1980 — 1996) стекао је углед и остварио трајну препознатљивост својих дела јединственим фотографијама војвођанске архитектуре, објеката и предмета етнографске грађе, посебно везаних за Дужијанцу. Његови омиљени мотиви су: суботичко позориште, гробља, Градска кућа у Суботици, догађаји око Међународног фестивала позоришта за децу, урбана Америка, Пакистан, те људи и њихова лица.

Фото: Градски музеј Сомбор

Објављене су му књиге: фотомонографија Салаши у мом оку (1997), за коју добија посебно признање, Др Ференц Бодрогвари, монографија Рис (2003) и каталог мађарских народних обичаја Заоставштина предака (2000). Његове фотографије се налазе у монографији Суботица Бошка Крстића и Архитектура сецесије у Војводини Беле Дуранција. На тему града Суботице реализовао је више календара, за неке од њих је награђен. Градско признање „Про урбе” добио је 2005. године.

Сви заинтересовани Сомборци и њихови гости имају прилику да ову изложбу погледају до 15. септембра, а своју посету морају да ускладе са уобичајеним радним временом музеја.

М. Мћ

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести