Македонски у девет школа у Војводини

ЈАБУКА: Све више има заинтересованих ученика који похађају изборни предмет македонски језик са елементима националне културе, указују статистички подаци приказани на недавној конференцији „Анализа и препоруке за унапређење стања у образовању на македонском језику” одржаној у Јабуци, код Панчева.
1
Фото: Борче Величковски

Тим поводом окупили су се наставници који предају поменути предмет како би разменили искуства, унапредили рад и мотивисали ученике да похађају македонски језик.

- Веома је битно да се овај изборни предмет изучава у школама како би се малишани упознали са језиком и културом македонског народа, а  овакви састанци су корисни да би се сагледали резултати и унапредио рад - рекао је в. д. амбасадора Републике Северне Македоније у Србији Александар Поповски, додајући да је конференција битна и како би се увидело стање у досадашњем раду у области изучавања македонског језика у нашој држави.

Тај изборни предмет изучава се у осам места у Србији - Јабуци, Качареву, Пландишту, Гудурици, Хајдучици, Новом Саду, Богојевцима и Лесковцу, а најављено је да ће и ђаци у Суботици ускоро имати прилику да га уче.

- Образовање на македонском језику једно је од најважнијих сегмената у остваривању права националних мањина, а улагање у ту област представља улагање у будућност Македонаца у Републици Србији - истакао је председник Македонског националног савета Борче Величковски, организатор скупа. - Сама иницијатива да се направи једна конференција дошла је у правом тренутку, узимајући у обзир да се ми као Национални савет налазимо у ситуацији да смо пре седам година кренули са имплементацијом предмета македонски језик са елемнтима националне културе. Дуги низ година смо имали само две школе, у Јабуци и Качареву, а након тога смо мало оштрије ушли у проблематику и резултат је да их је сада осам и девета која се отвара у Суботици. Сад већ можемо да почнемо са оваквим конференцијама, на којима ћемо радити дубље анализе и давати одговоре на питање како даље.

Упркос занемаривању македонског језика и мањој заинтересованости која је уследила, теденција ка његовом изучавању је опет у успону.

- Из анализе сте могли да видите да број из године у годину расте, да се враћа на велика врата и не смемо да дозволимо да изгубимо целу једну генерацију, јер тако ћемо да изгубимо цео идентитет у овом крају - указала је председница одбора за образовање Маре Каранфиловић.

Л. Радловачки

Пројекат „Грађанска свест у Панчеву” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Град Панчево. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести