Од асфалта до гасне мреже за инвеститоре у Адашевцима

ШИД: За разлику од других сремских општина које су близину ауто-пута максимално искористиле да у своје радне зоне привуку инвеститоре, Шид све до сада није у томе успевао. Делимична одговорност за то свакако иде на душу локалној самоуправи у којој су се смењивали носиоци функција, али није било већих помака за најзападнију општину Србије.
1
Фото: Локална самоуправа урадила све што се од ње очекивало

Озбиљнија инфраструктурна улагања, са покрајинског и републичког нивоа у последњих пар година у индустријску зону у Адашевцима, на 60 хектара или 600.000 квадратних метара, дају за право Шиђанима да се надају у нова радна места и општи бољитак ове средине.

- Индустријска зона има богату инфраструктуру. У другој фази рада поставили смо други слој асфалта по коме ће терени камиони са готовом робом и материјалом ићи без страха да ће наићи на неко оштећење. Урадили смо пешачку и бициклистичку стазу, затим канал за одвођење атмосферских вода, а није изостао ни оптички кабл за интернет. Довукли смо и мрежу за прикључак индустријске зоне на гас и надамо се да ће нас ускоро „Србијагас” прикључити. Обавили смо и прве тестове воде хидрантске мреже и све ради – каже Зоран Семеновић, заменик председника Општине Шид.

Фото: Зоран Семеновић

Тако је након три године, у овој другој фази, урађено све што се очекивало од шидске локалне самоуправе. У зони је парцелу заузео и први инвеститор.

- Инвеститор „Термо Вол” почео је са припремним радовима за изградњу своје фабрике за производњу изолационих материјала од стаклене вуне, у којој ће посао добити 50 радника до краја године. То је прва гринфилд инвестиција за десет година у нашој општини. За нашу индустријску зону има великог интереса код Кинеза и они желе да раде на овом терену. У овом тренутку ми смо практично комплетирали пројектно-техничку документацију са условима за инвеститоре - каже Семеновић. – Државна дирекција за имовину Републике Србије ради продају тог земљишта у индустријској зони тако да било који инвеститор може у врло кратком временском року да на законит начин дође у посед земљишта за које је заинтересован.

По речима Семеновића, шидска локална самоуправа је направила велике повољности за инвеститоре, није правила велика условљавања кад је реч о делатности, па се у овој зони може радити практично све што не штети екологији и здрављу људи. Инвеститор може да купи или резервише парцелу по својој жељи.

Својевремено су неки људи у Шиду били у заблуди да општина може продавати то земљиште у индустријској зони, које је у власништву државе.

- Не могу а да не кажем да ми као општина од продаје тог земљишта немамо директан бенефит, али посредно добијамо велику вредност кроз приоритетно упошљавање људи са територије наше општине. Касније, када се ти људи запосле, од пореза на доходак и зараде општина добија део средстава – вели Семеновић.

Д. Савичин

EUR/RSD 117.4684
Најновије вести