Одборници у Кањижи усвојили мрежу школа и вртића

КАЊИЖА: Обрачун пореза на пољопривредно земљиште за 2018. годину, као да је грађевинско, погодио је велики број власника парцела у околини Кањиже.
с
Фото: Dnevnik.rs

Питање које је тим поводом на седници Скупштине општине поставио опозициони одборник Укрока Ласло Тандари, покренуло је расправу којој су се прикључили Миклош Хармат и други.

Власници земљишта су погођени вишеструко обрачунатим износима као да је у питању грађевинско земљиште, а у ствари власници га користе као пољопривредно. Одборници су предочили незадовољство власника јер су им у достављеним решењима обрачунати износи пореза нереално високи.

Тако је наведен пример за парцелу на коју је раније порез износио 3.280 динара, за прошлу годину обрачунато 25.000 динара. Зашто је то тако одговор је дао руководилац Одељења за локалну пореску администрацију Бранислав Терзић, наводећи да се у листу непокретности земљиште води као грађевинско, а најавио је да ће услед измене прописа уследити промена од 1. јануара 2019. године.

Власницима земљишта достављена решења са високим износима као да је грађевинско, а они га у ствари користе као пољопривредно

Председник Скупштине општине Милош Кравић и његов заменик Еде Сарапка су поводом одборничких питања пренамене пољопривредног земљишта у грађевинско земљиште и обрачуна пореза, изјавили да су свесни да је то проблем са којим ће се морати у наредном периоду заједничким снагама изборити.

Одборници су усвојили одлуке о мрежи јавних основних школа и предшколских установа на територији општине, према којима се задржава садашња мрежа установа. Члан Општинског већа за ресор образовања Саболч Каваи је нагласио да садашње три основне школе са издвојеним одељењима и мрежа вртића предшколске установе остају активне, што је подржао Мађарски национални савет.


Опстанак школа

На седници је истакнуто да се самосталност школе у Хоргошу не доводи у питање, него да су у у опасности, због малог броја деце, издвојена одељења школа у Велебиту и Тотовом Селу, међутим, опредељење локалне самоуправе је да мрежа школа и предшколских установа у садашњем обиму може да функционише.

У односу на ранији период до промена је дошло у школској 2016/2017. години у насељу Долине, где је због демографских разлога престала да ради школа, јер нема довољан број деце.


Број деце се смањује за осам до десет одсто, а Каваи је на питање одборника одговорио да је од велике важности да све школе и вртићи остану да живе.

Усвојени су планови рада за 2019.годину установа чији оснивач је локална самоуправа, које су подржали и одборници опозиције.

Текст и фото: М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести