Сточари у Кањижи заинтересовани за набавку приплодних грла

КАЊИЖА: Буџетски фонд за пољопривреду и рурални развој општине Кањижа расписао је јавни позив за доделу подстицајних средстава регистрованим пољоприврендим газдинствима, а на основу Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за општину Кањижа у 2020. години.
д
Фото: Dnevnik.rs

Подстицајна средства по предвиђених шест линија доступна су и пољопривредној средњој школи.

За ову сврху из буџета кањишке општине у овој години обезбеђено је 7,5 милиона динара, а поред шест утврђених линија подршке финансира се и бесплатна анализа земљишта за пољопривредна газдинства. Захтеви за коришћење подстицајних средстава из општинске касе, уз неопходну документацију подносе се до 15.новембра ове године.

Млађи стручни саветник у Одељењу за привреду и пољопривреду Општинске управе Кањиже Саболч Шоти каже да је за подршку регистрованим пољоприврендим газдинствима у овој години предвиђена једна мера више у односу на прошлу годину, а да је свих шест линија подршке сачињено на основу захтева и потреба пољопривредних произвођача у општини Кањижа.

За пољопривредна газдинства предвиђена је подршка за суфинансирање трошкова вештачког осемењавања у сточарској производњи, подстицање набавке квалитетних приплодних грла млечних и меснатих раса у сточарству, субвенционисање камате за пољопривредне кредите, набавку нових машина, уређаја и опреме за наводњавање, за органску производњу и за суфинансирање трошкова уклањања животињских лешева.

Шоти појашњава да је за вештачко осемењавање и купљено семе за ову сврху омогућено коришћење подстицаја у целости, с тим да је минимални износ 2.000 динара, а максимални износ по подносиоцу захтева предвиђен до 16.000 динара, за рачуне у периоду од 16.новембра прошле до 15.новембра 2020. Расположива средства за ову сврху износе 650.000 динара.


Бесплатна анализа земљишта

Локална самоуправа општине Кањижа финансира бесплатну хемијску анализу плодности земљишта, за одређивање оптималне количине ђубрива приликом прихрањивања усева. Предвиђено је да се у лабораторији Пољопривредне стручне службе Сента обави анализа 338 узорака земљишта, које финансира општина Кањижа. Пријаве се подносе најкасније до 31.октобра ове године, односно до попуњавање предвиђеног броја анализа. Једно пољопривредно газдинство има право на бесплатну анализу највише за пет узорака, искључиво на сопственим или закупљеним парцелама, као и на државним пољопривредним парцелама на подручју општине. Пољопривредници који имају дуг по основу пореза на имовину немају право на бесплатне анализе земљишта, све док не измире дуговања.


Највеће интересовање је за подстицај набавке квалитетних приплодних грла млечних и меснатих раса у сточарству, где је предвиђено суфинансирање набавке 60 посто од цене грла, односно по подносиоцу највише 300.000 динара.

За ову линију подршке немањено је 1,5 милиона динара и већ је пристигао велики број захтева сточара. За стеоне јунице максимални износ средстава је 100.000 динара по комаду, с тим да се по кориснику одобрава максимално за три грла. За квалитетне назимице обезбеђен је максимални износ од 40.000 динара највише за пет грла. За пољопривредна газдинства која имају стада оваца или коза до 50 комада за набавкуј едног приплодног овна или јарца обезбеђује се 30.000 динара, исти износ по комаду за два приплодна овна или јарцу намењен је за оне са стадима од 51 до 150 грла, а за оне

са стадима од 150 до 300 оваца или коза омогућено је субвенционисање три приплодна овна или јарца. За набавку највише 10 комада приплодних оваца или коза по комаду је омогућена субвенција до 30.000 динара.

- Суфинансирање трошкова камата намењено је за подршку газдинствима за пољопривредне кредите. Може да се тражи суфинансирање половина износа камате, од минималног износа од 8.000 динара

до максималног у износу од 50.000 динара по кориснику. Општина је за субвенционисање камата на пољопривредне кредите издвојила 1,2 милиона динара - прецизирао је Шоти.     

За набавку нових машина, уређаја и опреме за наводњавање усева осим за бушење бунара расположива средства су до три милиона динара и још има расположивих средстава, а може се остварити по кориснику до 400.000 динара. За контролу сетве и сертификацију органске производње расположива средства су 450.000 динара, а максимални износ који се може остварити је 200.000 динара, док је за трошкове суфинансирање уклањања лешева животињског порекла намењено је 700.000 динара, на име трошковса транспорта лешева, а по подносиоцу захтева одобрава се највише до до 40.000 динара.

Текст и фото: М. Митровић

Славиша
29.07.2020 • 15:06
Ово је потврда мога писања о развоју пољопривреде у Србији,јер је пољопривреда стратешка грана развоја земље Србије,па држава треба тако и да се постави према њој,тј према Српским сели и сељаку.Све земље из окружења штите своје сељаке и произвођаче,дали кроз субвенције или зна неки други начин,углавном нису остављени на милост и немилост као што је то случај код нас.Пре који дан сам гледао господина на ТВ,иначе председника асоцијације свињара Србије,у вези спречене катастрофе у области свињарство,да се није увео мораторијум нс увоз жице стоке свиња из иностранства.Човек је све лепо објаснио и рекао,дао своје виђење тј виђење асоцијације свињара по питању цена свих врста свиња,па тако и о развоју истог Држава би требала,без икаквог устручавања и бојазни,да одмах усвоји све те предлоге и цене,и то да буду дугорочне цене живе стоке свиња,да произвођачи имају тачну рачуницу шта и како их чека у тој сфери производње,и ако случајно дође до поскупљења сточне хране да аутоматски и цене свиња прате тај диспаритет.Са друге стране,држава би морала већ сада по формирању владе Србије,да донесе цену кукуруза овогодишњег рода,да откупи све тржишне вишкове од сељака и предузећа,да уведе мораторијум на како увоз истог тако и на извоз,и све те вишкове хране да протуре кроз исхрану стоке,и тако кроз финалне производе,кроз готове производе извезе на страна тржишта.Само на овај начин могу бити сви задовољни у ланцу производње,и ово је једини пут развоја како Српског села,тако целокупне државе,и што је још нај важније,ово је једини прави пут останка Српске омладине на Српској земљи и селу.
EUR/RSD 117.2962
Најновије вести