У Стапару одржана седма ткачка радионица

СОМБОР: Стапар, село крај Сомбора, познато је по многим стварима међу којима се истиче сколност предака данашњих житеља ка дунавском гусарењу, али у последње време враћа и своју славу - прављења ручно тканих ћилима.
Град Сомбор
Фото: Град Сомбор

Уместо да се надмећу са умешним женама по тој ствари ништа мање славног Пирота, овдашње домаћице су у сарадњи са тамошњим колегиницама пре неколико година започеле пројекат који је овог првог јесењег дана добио своје седмо издање. Наиме, ткачка колонија у овом селу је по седми пут окупила најбоље домаће, али и ткаље из Сомбора, Оџака, Инђије, Лознице, Панчева, Сремске Митровице, Великог Градишта, Беле Паланке и једног ткача из Сокобање, као и основце из Стапара који учествују у чувању наслеђа овог места.

Ткачка колонија настала је са циљем да се традиција и вештина ткања и пренесе новим нараштајима. Сви учесници имали су прилику да се упознају или усаврше у изради чувеног мотива стапарског ћилима, стапарске руже, која је током историје, али и не тако давно, заинтригирала и крунисане главе попут принца Чарлса. Ове године, седму по реду ткачку колонију посетили су министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић и амбасадор Словеније у Београду Дамјан Бергант, те његов албански колега, амбасадор Илир Боцка, али и заменица директора УНХЦР-а Стефани Краус, као и бројни други гости.

Фото: Град Сомбор

- Стапарски ћилим је један драгуљ наше традиције и који по питању ћилима представља најбоље што ми имамо, када говоримо о ткању и што можемо да понудимо као део наше културне традиције, којом не да треба да се поносимо, него треба и да је преносимо млађим генерацијама. Посебно ћемо као ресорно Министарство, подржати све иницијативе које се односе на очување ове традиције и на њено даље промовисање – обећала је, суочена са предивиним мотивима српског ћилимарства, министарка Матић, док је њен домаћин, сомборски градоначелник Антонио Ратковић, нагласио изузетну важност чињенице да је за очување традиције стапарског ћилима важно, јер је постао и део протоколарних поклона, како града којем је на челу, тако и покрајинских и републичких званичника.


Ћилими и на аеродрому Никола Тесла

Организатор седме ткачке колоније у Стапару је „Етно мрежа“ у сарадњи са НАЛЕД-ом, уз подршку Града Сомбора, а под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Председница „Етно мреже“ Виолета Јовановић најавила је наредне кораке у  промоцији традиционалних рукотворина и производа, где се ради на припреми изложбеног простора у Београду, као и продајног пункта на београдском аеродрому.


Ратковић је истакао да је поред ревитализације културног наслеђа, циљ био и да се оснаже жене Србије које негују традицију израде дела својевремено обавезног кућног имобилијара.

- Основни циљ колоније је био да се стапарски ћилим сачува од заборава, а други циљ је био да дође до оснаживања жена и да жене у руралним подручјима имају економску добит. Најбитније је да знају да иза њих стоје и град и покрајина али и министарства која подржавају њихов рад - поручио је градоначелник Сомбора, док је покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић нагласио је да ће Покрајинска влада наставити да подржава женско предузетништво и очување старих заната

- Излагачи које смо имали прилику да видимо корисници су средстава и ми ћемо наставити ту подршку и наравно да ће у оквиру павиљона који планира Покрајинска влада на светској изложби експо бити управо стапарски ћилим и све оно што чини Аутономну Покрајину Војводину карактеристичном и што желимо да представимо целом свету - казао је Иванишевић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести