У Суботици обележена 80. годишњица од почетка фашистичке окупације

СУБОТИЦА: На Православном гробљу у Дудовој шуми у суботу је одржан помен келебијским Србима, који су убијени у априлу 1941. године, након што су Суботицу окупирале фашистичке снаге Миклоша Хортија.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Градоначелник Суботице Стеван Бакић положио је венац на споменик страдалима, а свештенство Епархије бачке Српске православне цркве служило је парастос. Помену су присуствовали и потомци страдалих.

Споменик убијеним келебијским Србима подигли су њихови потомци, након рата, када су жртве идентификоване и достојно сахрањене. Поводом обележавања 80 година од злочина из 1941. споменик и његово непосредно окружење уредило је Удружење Срба Суботице „Арсеније Чарнојевић“ које је било и домаћин комеморативне свечаности.

- На овом месту, почива двадесет и двоје људи, домаћина са Келебије. Неки од њих убијени су заједно са својим синовима, а најмлађа жртва имала је само седамнаест година. Неке породице су угашене овим злочином, а све то је предуго прекривао заборав – рекао је градоначелник Стеван Бакић. - Град Суботица овим поменом обележава осамдесету годишњицу почетка окупације у Другом светском рату, периода највећег зла у историји овог простора. Зла које се никада не сме заборавити и које се увек мора изнова осудити, да се не би више никада поновило.

Правда је стигла већину подстрекача, налогодаваца и извршилаца страшних злочина у окупираној Бачкој, истакао је Бакић.

- Злочинце осуђујемо и њихова имена предајемо вечној срамоти, а данас се сећамо и оних који нису убијали и пљачкали своје комшије, већ су их бранили ризикујући сопствени живот, попут Антала Киша из Новог Жедника или Јаноша Цурновича из Вишњевца. На таквим примерима и на личностима попут Ендреа Бајчи-Жилинског и Пала Телекија, данас градимо најбоље односе Србије и Мађарске. Сећајући се сваке жртве и осуђујући сваког злочинца, из трагичне прошлости од пре осамдесет година, извлачимо поуке да је важно да у будућност идемо заједно, као пријатељи и сарадници, на корист оба народа – нагласио је Бакић у обраћању окупљенима на Православном гробљу у Дудовој шуми.

На помену је, осим градоначелника Стевана Бакића, почаст жртвама полагањем венца одао и начелник Севернобачког округа Бојан Шоралов, као и Управни одбор поменутог удружења. Парастосу су присуствовали и чланови Градског већа Срђан Самарyић и Илија Ђукановић, други представници локалне самоуправе као и управник Музеја присаједињења из Новог Сада, некадашњи директор Историјског архива Суботица Зоран Вељановић.  

В. Х.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести