Жомбор Рожа добитник признања „Др Ференц Бодрогвари”

СУБОТИЦА: Традиционално признање „Др Ференц Бодрогвари” на свечаности у Великој већници суботичке Градске куће, примио је Жомбор Рожа, иноватор интелектуалних вештина, грађевински инжењер, који се годинама бави педагошким радом и развојем интелектуалних вештина код ученика.
1
Фото: Суботица.цом

Признање је уручио председник Скупштине града Тивадар Бунфорд, истакавши да се значај ове награде огледа у томе што се додељује младим талентованим суграђанима који су допринели развоју културног живота града, какав је био и сам др Ференц Бодрогвари, професор, писац, филозоф.

Овогодишњи лауреат Жомбор Рожа бави се програмирањем, а почео је са популаризацијом шаха, покренуо два фестивала „Шахтивити” и „Фанчестик” хуманитарног карактера, који сваке године окупе велики број деце.

-  Шах је изузетно добра стратешка игра која, ако се користи у едукативне сврхе, може да допринесе развоју око 60 интелектуалних вештина и то је научно доказано и у пракси потврђено - објаснио је Рожа. - Деца се у школи првенствено сусрећу са теоријским знањем, а врло мало добијају сазнања о томе како да размишљају квалитетно, да развијају своју меморију, стратешке потезе и организацију, а све то могу да науче кроз шах.

Рожа је у септембру прошле године покренуо међународну школу програмирања „Логисцоол”. Кроз његове шаховске секције и школске програме до сада је прошло више од 200 деце узраста од четири до 19 година, од којих су многи награђени на домаћим и међународним такмичењима.

- Ова награда је за мене веома значајна. Ово је једно велико признање за мене и драго ми је да су приметили сав труд и рад који већ годинама улажем у раду са децом - рекао је Рожа, чије методе су уграђене у наставни програм неколико школа у Србији.

Признање које носи име Ференца Бодрогварија додељује се сваке године истакнутим младим ствараоцима у области књижевности, науке, ликовне, музичке, позоришне и филмске уметности.

В. Х.

Фото: Суботица.цом      

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести