„Атеље 61“ добио репрезентативан галеријски простор у години јубилеја

У години у којој Установа за израду таписерија “Атеље 61” прославља 60 година дуге традиције, коју вреднује богата колекција таписерија, запослени могу да се радују јер су капацитети простора адаптацијом од 211 квадратних метара у горњем спрату први пут проширени.
15-1 Atelje 61 Vucevic
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Тим поводом је градоначелник Милош Вучевић био у посети на Петроварадинској тврђави, рекавши да је уложено око шест милиона динара како би “Атеље 61” на свој јубилеј отворио нови канцеларијски и галеријски простор, који ће служити за презентовање уникатних радова и других програмских активности. 

- Честитке свим вредним ткаљама, запосленима и директору можда и у најмање наше установе културе, а кад кажем најмање, мислим по броју запослених и на то да је често на маргинама културног дешавања, иако препознатљива по континуираном миру и тихом раду, што није лако – рекао је Милош Вучевић. – За тих шест деценија установа је први пут добила галеријски репрезентативан простор, те сада у својој кући, на једном месту, могу да покажу и како се израђује таписерија, али и како изгледају готова уметничка дела. Многе поклоне смо даривали у име Града нашим иностраним и домаћим партнерима управо израђене у тој установи и реакција је увек била фантастична, те хвала “Атељеу 61” на томе.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Планови за Петроварадинску тврђаву

Према најави градоначелника Милоша Вучевића, следеће године је идеја да се крене у обнову фасаде великог објекта “Атељеа 61”. Са новосадске стране се, чак, може уочити да она губи на квалитету и сјају, нарочито када се упореди са новим крововима и фасадама подграђа. Поред фасаде би се радио и кров. На тврђави има доста тога да се ради, од делова тротоара код “Ловотурса”.

- Чека нас уређење западног дела подрграђа (Штросмајерова улица), Цркве Светог Јурја и Самостана, о ком смо разговарали са сремским бискупом да више улажемо – објаснио је градоначелник. - Надам се са новим мостовима да ћемо имати храбрости и снаге да подграђе Петроварадинске тврђаве претворимо у комплетну пешачку зону и вратимо аутентичност том делу, уместо асфалта. То ће више покренути приватни сектор, уз кафетерије, посластичарнице, занатске радње, продавнице сувенира и слично, јер ово јесте одлично место за туристичку зону, у комплексу целе Петроварадинске тврђаве.


Градоначелник је истакао велико задовољство што је управо тај простор, који је некада био у функцикји Архива Града, сада припојен “Атељеу 61”.

- Они у тишини већ шест деценија стварају уметност, а невероватно је што праве радове идентичне моделу са фотографије коју добију – усхићено ће градоначелник. - Ткаље сада израђују одређене странице стрипова, као вид припрема за “Нови Сад – европска престоница културе 2022. године”. Драго ми је када видим да “Атеље 61” сарађује са представницима других културних институција, попут музеја, Завода за заштиту споменика културе, Културне станице “Свилара” и слично јер смо тако имали прилику да уникатне ручне радове представимо и на изложби у Данској, те где год можемо приказујемо оно што представља дух нашег Града, са деценијама традиције које су иза њих. Поносан сам на то што смо девет година просторе које смо затицали празне или неискоришћене стављали у контекст културе, а не ноћних клубова, кафића нити у комерцијалне оквире. И никада не бих дозволио да ради ноћни клуб поред Музеја Града Новог Сада.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Директор “Атеље 61” Зоран Булатовић није могао да сакрије узбуђење што је, у години у којој славе шест деценија постојања, установа коначно добила репрезентативни галеријски простор у делу дуге касарне, који нису имали до сада.

- Ове године смо добили и простор и новац за реконструкцију, те сада имамо могућност да покажемо и публици оно што баштинимо, а то је уникатна таписерија, која у себи носи дугу саткану традицију – поручио је Булатовић, захваливши се градоначелнику Милошу Вучевићу и члану Градског већа за културу Далибору Рожићу на разумевању и осећају који гаје према култури. - Сам рад таписерије зависи од комплексности и како уметник уради картон и онда ми приступамо реализацији. Таписерија се може радити два и по месеца па и до годину дана, све зависи колико је тезхнички захтевна.

Како каже, таписерије раде и у комерцијалне сврхе, те су тако прошле године у буyету од продаје имали око 2,5 милиона динара. Углавном раде са иностраним тржиштем по цени од 1.000 евра за квадратни метар, док је за наше тржиште она око 500 евра. Али највише ткаље раде на изради таписерије за личну колекцију, која остаје баштина Новог Сада.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић верује да ће одборници Скупштине Града у петак, 15. октобра, усвојити предлог за октобарске награде и новембарске повеље, међу којима је, на свој јубилеј, предложена и Установа за израду таписерија “Атеље 61”. Стога се нада да ће врло брзо бити у прилици да и они у Градској кући дочекају представнике “Атељеа 61” и уруче им повељу.      

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести