Црвени крст Војводине организовао смотру на Штранду

Светски дан прве помоћи је у нашој земљи обележен у Београду, Краљеву, Новом Саду и Врању под поруком “Прва помоћ деци – прва помоћ за децу”, јер су ове године у фокусу школска деца.
e
Фото: I. Bakmaz

Према речима секретара Црвеног крста Војводине Бошка Митрашиновића представљају се најуспешније младе волонтерске екипе Црвеног крста, које ће приказати знања и вештине спасавања живота и пружања прве помоћи на симулираним ситуацијама несреће и повређивања код деце. У Новом Саду је смотра организована на Штранду, а учествовало је 12 организација из градова, односно општина са територије Војводине.

- Дошли су да покажу и прикажу грађанима шта се ради приликом пружања прве помоћи, како би евентуално и они нешто могли да науче – објашњава Митрашиновић. - Сваки човек за свог живота пружи одређену врсту помоћи, а ако зна и уме адекватно да је пружи, то је већ знак да неком спасава живот, а живот нема цену. Имамо ревијални део када су нам долазила деца из школа која су могла да виде на лицу места како тече спасавање повређених. организован је и такмичарски део, где се неке од тих вештина пружања прве помоћи рангирају и то за које време се помоћ пружи, да ли се заиста ради по процедурама и да ли наши волонтери адекватно то раде. Присутне су све организације које дуго времена раде прву помоћ у својим срединама и које су обучиле много волонтера, а сада они обучавају много наших суграђана у Војводини.

По речима самосталног стручног сарадника Црвеног крста Војводине др Драгана Звијер Јовић, један од полигона односио се на симулацију пружања прве помоћи у кампу, где је шесторо деце са лаганијим повредама попут загушења залогајем хране, посекотина, огребортина и слично. Затим се проверавало знање кардиопулмоналне реанимације (КПР) бебе, као и реанимација одраслих.

- Имали смо полигон за изузетно значајну примену аутоматског спољашњег дефибрилатора, који се користи у случајевима када дође до прекида рада срца, те особа не дише и без свести је – објашњава др Драгана Звијер Јовић. - Апарат је присутан на неким местима у граду попут Штранда или у згради Суда, мада би он требао да буде постављен на што више релација у граду. Свако може да се обучи да ради са њим, а повећава стопу преживљавања бар за 30 одсто. Осим тога, волонтери морају да прођу и технику транспорта са једном или две особе, помоћ при ходу, а у зависности од врсте повреде, које технике транспорта могу да примене. Имали су и три тешке повреде које је решавао по један такмичар.

Фото: I. Bakmaz

Светски дан прве помоћи се обележава сваке друге суботе у септембру, када организације Црвеног крста широм света својим активностима желе да скрену пажњу јавности о значају познавања прве помоћи за појединца, али и за комплетну друштвену заједницу. До прошле године су организована такмичења у првој помоћи, која су се одвијала по општинама и градовима, а касније покрајинско, на нивоу Војводине, те и републичко такмичење.

- Прошле године због пандемије коронавируса нисмо били у могућности да реализујемо ниједну врсту такмичења – каже Митрашиновић. -  Почетком ове године се пандемија коронавируса наставила и траје до данас, те поново није било могућности за такмичења, али смо зато имали прилику да одрадимо смотру знања и вештина прве помоћи и мислим да је овај приступ адекватнији.

У Новом Саду су јуче, осим организације Црвеног крста Новог Сада смотри присуствовале и екипе из Кикинде, Сомбора, Суботице, Зрењанина, Вршца, БачкеПаланке, Кањижа, Панчева, Ковина, Сремске Митровице и Руме. Седамнаестогодишња Ања Стајић из Црвеног крста Кикинде је у тој организацији скоро осам година, а за “Дневники” каже да је много срећна што су коначно, после пар година паузе поново имали прилике да се окупе и покажу шта знају.

- Научили смо нешто ново и свима нам се пробудила жеља да наставимо да радимо, вежбамо и такмичимо се – каже Стајић. - Од раније знам неке колеге волонтере, а и сад упознајем нове и могу рећи да ми много значе пријатељства која се склопе волонтирањем у Црвеном крсту. У који год град у Војводини да одем, увек ћу имати неког другара или другарицу са којим ћу моћи да се видим, одем на кафу и испричам.

        И знање и пријатељства

Урош Црнић из Црвеног крста Новог Сада има 17 година, а волонтира последњих пет и већином се бави програмом пружања прве помоћи, а помаже и у другим акцијама, када за то има потребе.

- Такмичење је одлично организовано, а пошто смо се доста припремали, показали смо наше знање и мислим да смо до сада све добро урадили – поносан је Црнић. - Научили смо и неке нове ствари, док дружење и забава не изостају, уз стварање и нових познанстава. Атмосфера је увек добра и имам баш много пријатеља из других градова, захваљујући овој организацији.

 И. Бакмаз

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести