Ћурчић и Ђурић положили венац на спомен-обележје страдалима у НАТО агресији

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић положио је, у име Владе АП Војводине, у касарни "Југовићево", венац на спомен-обележје страдалима у НАТО агресији на СРЈ, која је почела 24. марта 1999. године и трајала је 78 дана.
1
Фото: ФОТО ТАН‌ЈУГ/ ВЛАДИМИР ЗУБАЦ

У касарни "Југовићево" данас је поводом обележавања 24. марта – Дана сећања на страдале у НАТО агресији – одржан комеморативни скуп јединица из Гарнизона Нови Сад, а скупу је присуствовао и градоначеленик Новог Сада МиланЂурић.

Ћурчић је подсетио да је на данашњи дан пре тачно 24 године, нешто пре 20 часова, НАТО алијанса, до тада невиђена војна сила, напала Савезну Републику Југославију.

 "Штета коју је наша земља тада претрпела била је огромна. У нападима је погинуло између 1.500 и 2.000 људи, а 6.000 је рањено“, рекао је Ћурчић и додао да је на нашу земљу пало 25.000 тона експлозива, порушено је шест стотина мостова, 300 школа и преко 1.500 цивилних  објеката.

"Напад на нашу државу је био неселективан и отворен. У име свих оних који су дали животе за слободу ове државе – оних који су се борили и оних који су невино страдали – наша је обевеза и обавеза свих будућих генерација да им одамо почаст на данашњи дан, да се тога стално сећамо и да их никада не заборавимо“, поручио је потпредседник Бранко Ћурчић.

 Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић нагласио је да је 24. март 1999. године један од најтежих дана како у историји Србије, тако и града Новог Сада.

Ђурић је подсетио на то да су тада у Новом Саду срушена сва три моста,  сравњена је са земљом зграда Телевизије Нови Сад, више од  10 пута гађана је Рафинерија, било је много цивилних и војних жртава.

 "Никада не треба да заборавимо шта нам је учињено у тих 78 дана. Не треба да заборавимо на све жртве Новосађана и на све жртве целокупне наше државе. Не треба да заборавимо на материјалну штету насталу током НАТО агресије", поручио је градоначелник Ђурић.

Командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић, поновио је да не смемо да заборавимо неправду и страдања која су се десила у тих 78 дана, пре готово две и по деценије.

 "Важно је да не заборавимо наше погинуле саборце и све грађане наше земље који су дали живот за слободу", навео је генерал Насковић и додао да је Војска СРЈ тада оправдала поверење својих грађана, а да Војска Србије оправдава поверење данас.  

Поред Гарнизона Нови Сад, венце на спомен-обележје положиле су делегације Покрајинске владе, Града Новог Сада, Јужнобачког управног округа, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, ОРВС Града Новог Сада, СУБНОР-а Новог Сада, удружења ратних ветерана и војних пензионера као и породица погинулих припадника Војске Србије.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести