Инфо дан о специјалним ИТ одељењима у новосадским школама

Специјализована ИТ одељења од наредне школске године биће отворена у више гимназија у Србији, а на територији Новог Сада, поред постојећих у Гимназији “Јован Јовановић Змај”, оформиће се и у Карловачкој гимназији и у гимназији у Темерину.
ОШ "Светозар Марковичћ Тоза"
Фото: Дневник/Б. Лучић

Поводим тога, данас је у основним школама широм Србије организован инфо-дан за ученике завршних разреда, у оквиру којег су их професори информатике и представници ИТ индустрије упознали са посебним наставним програмом тих одељења. Такав инфо-дан у Новом Саду одржан је у Основној школи “Светозар Марковић Тоза”. Директор школе Петар Наранчић том приликом је с поносом истакао да не памти тако добру генерацију ученика осмог разреда, а професорка информатике и рачунарства Олгица Рикановић упознала их је с основама најављеног програма и специјализованим ИТ одељењима. Све неопходне информације заинтересовани могу да пронађу на сајту Министарства просвете.

- Информационе технологије сви користите и са рачунарима сте сви упознати, а гимназијско ИТ одељење представља специјализовано одељење за ученике са израженим склоностима за рачунарство и информатику – објаснила је проф. Рикановић. - Чак и за оне који се неће определити за ову тему, познавање рачунара је потребно и пратиће вас свуда. Предност тих одељења је то што ће ученици овладати основним, али и неким напреднијим концептима програмирања и разумеће рачунарске мреже, а поред многих специфичних рачунарских компетенција, посебно је важно истаћи то да ће бити оспособљени да ефикасно користе програмирање, рад са базама података и решавање различитих проблема у даљем образовању и професионалном раду.

Фото: Дневник/ Б. Лучић

У оквиру тог смера ученици ће, осим традиционалних гимназијских предмета, имати и информатичке - програмирање, примену рачунара, објективно оријентисано програмирање, базе података, програмске парадигме и веб програмирање, који ће током четворогодишњег школовања бити заступљени са чак 932 часа. Одељења ће имати највише 20 ученика, што ће омогућити квалитетнији рад.

Инфо-дану у ОШ „Светозар Марковић Тоза“ присуствовали су и родитељи ученика те школе који раде у ИТ сектору, те су на ту тему поделили искуства са будућим средњошколцима.


Пријемни за ИТ одељења 3. јуна у 14 градова, а завршни испит полажу сви

Пријаве за упис у ИТ одељења примаће се до 14. маја, а пријемни испит заказан је за 3. јун и биће организован у 14 већих градова у Србији, у којима су седишта школских управа. На пријемном ће кандидати полагати само математику и то задатке средњег и напредног нивоа, тако да ће моћи да га спремају из постојећих збирки за припрему полагања завршног испита. Поред тога, на сајту Министарства просвете налазе се онлајн обуке за заинтересоване осмаке. После овог пријемног, заједно са осталим малим матурантима, и кандидати за ИТ одељења у гимназијама мораће да полажу завршни испит са тестовима из матерњег језика, математике и комбинованим.


- Кад је реч о ИТ технологијама, данас вас „бомбардују“ свим и свачим, где год погледате, све је ИТ – био је искрен Бошко Мијин, родитељ ученика који похађа четврти разред те школе. – Оно што би требало да знате је чињеница да су информационе технологије широк појам и да постоји читав спектар занимања и велика могућност избора. Бити програмер је изузетно лепо за оне који воле. Ја радим у класичној програмерској фирми и није ми, рецимо, никакав проблем да потрошим 15 – 16 сати дневно да бих нешто урадио. Важно је да се не поведете за причама да тај посао доноси много новца, јер у том случају од тог посла нема ништа и доћи ћете у ситуацију да се бавите послом који не волите и који ће вам исцрпети сву енергију. Погледајте где све можете да нађете своје место, не мора то бити програмирање, а за будуће програмере – добродошли!

Развој ИТ сектора приоритет је Владе Србије, а подаци показују да српском тржишту у овом тренутку недостаје око 15.000 ИТ стручњака, тако да су, поред повећања броја гимназијских одељења, повећане и уписне квоте на факултетима који имају ИТ смерове. Према подацима Народне банке Србије, ово је један од најперспективнијих сектора у последњој деценији, са годишњим распом извоза од 20 одсто.

Б. Павковић

Franko
25.04.2018 • 22:06
Kad god se drzava umesa da pomogne, to ne izadje na dobro...
EUR/RSD 117.5638
Најновије вести