Мали извиђачи спремни за авантуре у Ветернику

– Деца све могу да ураде, и желе, али немају искуства јер их родитељи, али и систем и друштво, превише штите – каже вођа одреда извиђача „Ветерник 1923” Даница Коцевски, поредећи младе данас и некад.
1
Фото: Dnevnik.rs

– Ми свима дајемо шансу да се опробају. Деца све прихватају и спремна су, али све раде бојажљиво и са страхом да ли то могу. Такође, не прија свакоме, наравно, и не може свако да прихвати такав начин боравка у природи, да спава у шатру, да се сусретне с инсектима и слично.

Међутим, малишани из Ветерника, али и околних места, имају прилику да се опробају у извиђачким авантурама које „Ветерник 1923” организује од 2012. године, откако је одред и настао. Деца од другог разреда основне до четвртог разреда средње школе могу се прикључити извиђачима, учествовати на разним теоријским и практичним радионицама, одлазити у кампове по Србији и свету, што им доноси нова и важна животна искуства али и познанства.

– Више радимо на терену, мање у затвореном простору, јер суштина нашег рада се своди на боравак у природи – објашњава Даница Коцевски. – Ту спада сналажење у природи, оријентација у простору, препознавање опасних ситуација, превазилажење неких проблема, исхрана, чување и брига о природи, рад на сопственој личности и тимски дух.

Фото: Dnevnik.rs
Деца од другог разреда основне до четвртог разреда средње школе могу се прикључити извиђачима, учествовати на разним теоријским и практичним радионицама, одлазити у кампове по Србији и свету, што им доноси нова и важна животна искуства али и познанства

Током године посете три до пет кампова, у зависности од осталих активности, позива, могућности да сами нешто организују. Док су у Ветернику, уче да се сналазе на мапи, у простору, како да поставе шатор и да се припреме за камп, иду на еколошке излете, оријентишу се у самом насељу... А оно што стичу од психо-социјалних вештина и те како је важно за живот.

– Важно је то што се омогућава рад и развој сопствене личности, позитивних потенцијала, исказивање способности, као и лидерске компоненте које ће свакоме бити од користи у животу – наводи наша саговорница. – Наш и школски програми су компатибилни, односно да оно што деца науче у школи може да се провери у извиђачима, али и обрнуто. Још увек нисмо свесни тога колико деци недостаје тај тип организације јер овде имамо комплетну понуду за развој личности и интересовања, стичу се разне вештине, од кувања, пливања, бициклизма... Дете може да испроба себе у разним пословима и тако да се оријентише.


Инклузивни одред

Извиђачки одред „Ветерник 1923” један је од ретких инклузивних одреда, будући да у својим редовима имају и децу са сметњама у развоју. Имају вишегодишњу сарадњу с Удружењем дистрофичара Јужнобачког округа и с Удружењем „Из другог угла”.


За успешно функционисање заквог одреда важна је подршка родитеља, односно њихова свест о томе да децу не треба држати под стакленим звоном. Одред се делом финансира из годишњих чланарина и преко пројеката.

Л. Радловачки

Фото: Приватна архива

Пројекат "Приградска насеља Новог Сада" је суфинансиран од стране Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести