Млади формулишу препоруке за европске парламентарце

Карловачко Удружење „Дунав 1245” цивилно је друштво из Србије које, заједно с партнерима из истог сектора из Италије, Словеније и Хрватске, учествује у реализацији пројекта „Dublino, Europa conDivisa”, у оквиру програма „Европа за грађане”.
f
Фото: Dunav 1245

Реализација активности на том, као и другим европским пројектима у које је укључен „Дунав 1245”, у огромној мери ове године зависи од епидемиолошке ситуације и зато се део њих остварује и у виртуелној варијанти.

– Пројектом је обухваћено истраживање међу младима у последње две године средњег образовања у Италији, Словенији, Србији и Хрватској о томе шта они мисле о европској политици у вези с миграцијама, а посебно како гледају на Даблинску уредбу у вези с идентификацијом и смештајем азиланата који стижу у Европу – каже председник Удружења „Дунав 1245” Рајко Маринковић. – Предвиђено је да се у пројектне активности на различите начине директно укључи 300 грађана по земљи-учесници, као и 500 индиректно путем друштвених медија да би проучавали и разговарали у интервјуима и радионицама, а крајњи резултат треба да буде формулација десет предлога за креаторе политика и администраторе у Европском парламенту.

Прва активност на пројекту, дводневни „kick-off” састанак партнера одржан је у августу преко „Zoom” апликације. Професор Фабио Индео с Универзитета у Цамерину у Италији одржао је тренинг-семинар за будуће аниматоре у процесу реализације активности пројекта. На њему су учествовали Дејан Глувачевић, Јелена Петровић, Небојша Гавриловић, Ирена Бијелић, Неда Брајеновић, Сенка Бубуљ и Мила Гавриловић.

– Активност, чија реализација директно зависи од мера заштите од ковида-19, а треба да се испуни до краја марта наредне године, јесте одржавање десет дебата у трајању од три дана у десет школа – напомиње Маринковић. – На њима треба да се води дијалог о Европи, „Белој књизи”, евроскептицизму и, нарочито, о имиграцији. Дебате ће обухватити 70 ученика из Србије, који треба да дају дест препорука у вези с миграцијама. Кроз формулације предлога и препорука млади постају „промотери промена” и активни грађани у заједници.

Током јуна наредне године у Италији, одакле је и водећи партнер „GSI Spoleto Italia”, треба десет актера из сваке земље да сумира почетна докумената у десет завршних препорука, намењених Европској комисији, Европском парламенту и парламентарцима. 

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести