Највише жалби на буку комшија и кафића

Комунална полиција у Новом Саду уведена је у систем градске службе 8. новембра 2010, откад град и околину покрива педесетак комуналних полицајаца, међу којима је и 30 одсто жена, будући да поштују Закон о равноправности полова. На позицији њеног начелника више од пет година је Мирослав Лакетић.
Komunalni policajci u Novom Sadu Foto: arhiva „Dnevnika”
Фото: Dnevnik.rs

„С обзиром на то да радимо у четири смене 24 сата, не треба бити много паметан па спознати колико је то мало, чак и кад смо сви присутни, а камоли кад је неко од радника на годишњем одмору или боловању“, тврди Лакетић.“Овде убрајам и административне раднике и дежурну службу. Тај број запослених не може у пуној мери да одговори потребама свих становника, којих је по последњем попису више од 341.000, али је прилив константан, будући да је Нови Сад универзитетски град па рачунам да их је сада већ око 400.000.“

Како се град шири, каже, тако се повећава и број пријава. Градска управа за инспекцијске послове, па и Сектор комуналне полиције, има електронски диспечерски систем, захваљујући којем води тачну евиденцију случајева по којима поступају, што им омогућава праћење и анализу појава и догађаја у одређеним деловима града.

„Број пријава разликује се од дана до дана. Најоптерећенији су викенди, кад од 22 сата до пет-шест ујутру запримимо до 50 разноразних притужби. По овогодишњој статистици, до 8. новембра, датума када обележавамо годишњицу рада Комуналне полиције, примили смо више од 15.000 пријава и издали преко 2.000 прекршајних налога – каже наш саговорник.“

Људи се, по његовим речима, најчешће жале на буку, коју, с једне стране, праве суседи, а с друге, угоститељски објекти. По Одлуци о кућном реду, у стамбеним објектима од 22 до 7 сати ујутру прописан је мир, који би морао да се поштује и у другим временским интервалима, мада има изнимних ситуација, а то су грађевински радови, усељења, исељења и остало. Не заборавимо да одређене зграде немају одговарајућу изолацију па и сам рад одређених кућних уређаја може бити сметња.

„За ових седам година, колико постојимо, ми смо грађанима сервис за све и свашта“, додаје он.“Људи зову и за нешто што није у нашој надлежности. У тим случајевима обавештавамо компетентне службе, било да је то Ветеринарска, Тржишна, Противпожарна или нека друга инспекција. Често нам се жале на активности за које је на лицу места тешко утврдити суштину. Сметају им мала деца, реновирање, ђубре, намештај, цвеће и бицикли у ходнику... Има и доста пријава које су производ нарушених међуљудских односа.“Иако казне имају ефекта, неретки су и такозвани повратници, односно лица која учестало крше одређене одредбе.

„То се односи на део угоститељских објеката који се не придржавају радног времена. Ми ревносно радимо и пишемо прекршајне налоге, док лица делом плаћају, а делом суд извршава прекршајне налоге. Кад је у питању кућни ред, ту је опет шаролико. У неким становима који се издају понављају се прекршаји, рецимо, од октобра, кад почне студентска година.“


Казне од 6.000 до 150.000 динара

Најстроже се, сазнајемо, кажњава прекорачење радног времена. Новчане казне за фирме достижу и 150.000 динара, док предузетници у најгорем случају плаћају цех од 75.000 динара. Велика је олакшица што се прекршиоцу износ упола смањује уколико га уплати у року од осам дана. За физичка лица је најчешћа сума од 6.000 до 10.000 динара.„Ако контролори утврде да немате карту у градском превозу, платићете 6.000 динара, док они који ремете кућни ред могу очекивати 8.000 казне“,  каже Мирослав Лакетић.


Комунална полиција по закону има одређена овлашћења, од упозорења па до употребе средстава принуде: физичке снаге, гумене палице и средстава за везивање. Превасходна улога њихове службе је превенција, а тек ако је нужно, репресија.

„Наш радник ужива кривичноправну заштиту приликом вређања, омаловажавања или ометања током спровођења послова из области рада Комуналне полиције. Имамо врло добру сарадњу с Полицијском управом Нови Сад па у свим ситуацијама за које проценимо да могу имати озбиљне последице обавестимо надлежну полицијску испоставу, а врло често заједнички планирамо акције по разним основама. Само њихово присуство помаже да се избегну нежељене последице“, потврђује Лакетић.

С. Милачић

EUR/RSD 117.2018
Најновије вести