ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ: Забава за целу породицу

НОВИ САД: Едукативни програм Музеја Војводине структуриран је тако да задовољава потребе различитих категорија посетилаца. Поседује најстарију и највећу педагошку службу у земљи, која постоји преко 40 година и коју чини пет педагога едукатора и четири водича.
m
Фото: Muzej Vojvodine

У Музеју Војводине, већ 20 година постоји корелација између сталних поставки, односно тематских изложби и школа које су за то заинтересоване.

– Код нас не важи мишљење да у Музеју нема пипања и причања – појашњава за „Дневник” виши кустос педагог Слађана Велендечић. – Постоје ствари које су и направљене како би их деца дотакла и опипала. У раду са њима, ми покушавамо да направимо једну опуштену, неформалну и радну атмосферу. Да, на пример, седимо на поду, те да их подстакнемо да учествују у програму постављајући питања и дајући сугестије.

Велику посећеност броји и програм намењен читавој породици. Један од њих је и музејска играоница за децу узраста од пет до десет година. Она се одржава једном седмично, недељом од 11 до 12.30 часова. Циљ програма јесте да деца усвоје елементарна знања о музеју и музејској делатности, али и да се упознају са културном баштином коју чува, те да се подстакне навика посећивања установа културе.

– Заинтересованост за ову играоницу премашује наше смештајне капацитете, те нам је, у последњих неколико година, неопходна најава путем мејла за долазак на њу – напомиње Слађана Велендечић. – Музејска играоница већ има своју публику, а онај ко једном дође, најчешће се поново враћа.

Поред интересантне играонице, ту су и едукативне радионице о породичном стаблу и грбовима. Први програм подразумева тематску шетњу кроз сталну поставку, у којој се акценат ставља на породични живот и породичне односе кроз историју, док у оквиру другог малишани и њихови родитељи уче о породичним, градским и еснафским грбовима и симболима. Након шетње, предвиђен је креативни рад за целу породицу, а оба програма одржавају се суботом.

Фото: Muzej Vojvodine

– Њихов циљ је да се акценат стави на породицу, најзначајнију ћелију друштва, те да оснажимо односе унутар ње колико год то можемо – објашњава Велендечићева.

„Театрић” Музеја Војводине нуди се школама колико и породицама. Овај програм садржи кратке едукативне луткарске представе, у трајању од око 20 минута, инспирисане предметима и причама из Музеја Војводине, које служе као увод у обилазак једног дела музејске изложбе.

– Луткарским представама настојимо да мотивишемо децу да, у другом делу програма, са кустосом посете део изложбе којим се свака бави – напомиње. – Већ се изводе представе „Одкуд шлем у бабиној башти” и „Ау, што је лепа млада!”, а у припреми је „Кад се камила с коњем борила”, која прича причу о чувеној бици за Петроварадинску тврђаву.

Како би привукао суграђане, али и публику из иностранства, Музеј Војводине има и свог јутјубера. Миш Харлампије полако постаје и музејски бренд. На његовом Јутјуб каналу миш прича о дешавањима у музеју. Нови породични програм, проистекао из свега онога што је Харлампије до сада радио у музеју, може се очекивати од септембра.


Додатни садржаји за децу

Малишани могу да се упознају са музејом и преко интерактивних апликација „Музејска е-свезналица” и „Интерактивни стрип”. Музеј поседује и богату издавачку делатност намењену деци, а могу се пронаћи и интерактивне књиге.

– Интерактивност нам је веома важна и она се провлачи кроз све наше програме – напомиње Слађана Веледнечић. – Постоји и интерактивни водич за самостално истраживање археолошког дела поставке, креативни водич за самостално истраживање историјског дела, али и интерактивни водич за етнолошки део поставке.


– Породице које буду дошле у музеј истраживаће мапу, написану у стиху, откривајући све оно што је открио и миш, бавећи се успут задацима и заједничким активностима – додаје.

Од септембра ће поново бити активирана истраживачка игра „Митолошка авантура”, где ће малишани моћи да уче о српској митологији.

– Упознаваће она бића о којима понекад нешто чујемо, а заправо не знамо ко су, као што су Караконџула, Ала, Баба Марта и многи други који вребају из мрака – каже Велендечићева.

Музеј Војводине има сталну поставку на којој је изложено готово 6.000 експоната. У том случају, деци обилазак може бити напоран и бесмислен, те саговорница препоручује да се долази у више наврата.

Ивана Јапунџа

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести