Педијатар у Дому здравља на Лиману заражена морбилама

НОВИ САД: Случај обољевања педијатра Дома здравља „Нови Сад” од морбила потврда је сценарија о којем се говори од када влада епидемија у Србији због пораста броја невакцинисаних и последичног пада колективног имунитета – да су и лекари постали жртве негативне кампање антивакциналног лобија.
dom zdravlja liman
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

По наводима из Дома здравља, радећи посао педијатра, др Г. Г. из Дома здравља на Лиману била је професионално изложена вирусу морбила од невакцинисаног детета. Болест се манифестовала у понедељак, 18. јуна, а докторка је последњи контакт с пацијентима имала у петак, 15. јуна.

По препоруци и из предострожности, сва невакцинисана деца старија од године, а која су била у контакту с докторком последњег дана, позвана су 20. јуна на вакцинацију, док су невакцинисани испод шест месеци упућени на Институт за здравствену заштиту деце и омладине да би примили имуноглобулин, односно готова антитела за брзу заштиту.

То је редовна процедура у таквим и сличним случајевима, али је невоља могла бити избегнута да је обухват вакцинације ММР-ом као некада, рекла је портпаролка Дома здравља „Нови Сад” Зорка Баковић.

Како је додала, сада докторка, која је била вакцинисана против морбила као дете, не би била у веома озбиљној здравственој ситуацији.

Како кажу у Дому здравља, ако родитељи доведу невакцинисано дете у чекаоницу у којој су и друга деца, или у ординацију где је здравствено особље, медицински радници се и у таквим условима понашају онако како морал, етика и професија налажу – прегледају свако дете. Једна од мајки је, видевши коментаре на „Фејсбук” групи „Маме Новосађанке”, дошла у Дом здравља, одакле је послата на Институт за здравствену заштиту деце и омладине, ради консултација с имунологом због ранијих здравствених тегоба које је имало њено дете, те евентуалног примања имуноглобулина.


Вакцинације од 1971. године

По подацима Дома здравља „Нови Сад”, рођени пре 1971. године су у великом броју случајева невакцинисани, а од 1972. до 1981. су вакцинисани једном дозом ММР-а.

Фото: Dnevnik.rs

Они који су се родили у периоду од 1981. до 1993. имају једну (мањи део) и две дозе, а млађи од 1993. године, вакцинисани су с две дозе.

Како кажу из те установе, вакцинисани једном дозом ММР-а могу оболети од малих богиња с блажом клиничком сликом. Таквих има међу здравственим радницима, али и родитељима деце о којима брине Институт за здравствену заштиту деце и омладине.


Договор с поменутим институтом о организацији и пријему деце је био високопрофесионалан, а с њиховом даљом комуникацијом с пацијентима нисмо упознати, рекла је Зорка Баковић, и додала да се Дом здравља „Нови Сад” понео потпуно професионално и одговорно према својим пацијентима, те их обавестио о потреби надзора над здравственим стањем деце.

Из Дома здравља поручују да друштвене мреже, медији и здравство имају прилику да се удруже на промоцији имунизације, подизању безбедног обухвата вакцинама више од 95 одсто, да бисмо били корак испред заразних болести, односно корак испред епидемија у 21. веку. Нажалост, та прилика се пропушта, те се кривци проналазе у здравственим радницима, док друга страна – родитељи који одбијају да вакцинишу своју децу – не прихватају одговорност за своје поступке коју имају према свима, не само према деци.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести