Почиње изградња новог изливног колектора код Београдског кеја

Изградња новог изливног колектора објекта НГЦ-1 почиње сутра те ће саобраћај на делу Београдског кеја бити затворен до 10. октобра.
Bez saobraćaja ispod „Žeželja” do oktobra Foto: V. Fifa
Фото: Без саобраћаја испод „Жежеља” до октобра Фото: В. Фифа

Како поручују из Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација”, у првој фази радова биће пресечене обе коловозне траке на Београдском кеју. Због дубине рова при ископу, саобраћај испод новог друмско-железничког моста, од Улице Марка Миљанова до саобраћајнице које је веза с приступном саобраћајницом мосту и Венизелосове улице, мора бити обустављен.

Из смера Београдског кеја ка Улици Бајчи Жилинског саобраћај се преусмерава у Улицу Марка Миљанова. Возила која долазе из Улице Бајчи Жилинског преусмеравају се ка Венизелосовој. Такође наводе да нови режим подразумева и обуставу кретања пешацима и бициклистима, што значи постављање заштитне ограде која онемогућава улазак или пролаз кроз градилиште.

Нови режим подразумева и обуставу кретања пешацима и бициклистима, што значи постављање заштитне ограде која онемогућава улазак или пролаз кроз градилиште

Нови бетонски изливни колектор ће бити дугачак 80 метара те ће за више од метар бити дубљи од постојећег тако да при ниском водостају Дунава неће остајати на сувом. Како саопштавају из ЈКП „Водовод и канализација”, из тог разлога неће бити непријатних мириса. Када је у питању горња ивица колектора, она је на 75,6 метара надморске висине и на површини ће се појављивати само у случају ниског водостаја Дунава. Из ЈКП „Водовод и канализација” најављују да ће нови излив све атмосферске и отпадне воде које стижу у НГЦ-1 испуштати у Дунав, све док се не изгради централни пречистач отпадних вода.

Фото: Почиње изградња новог изливног колектора код Београдског кеја Фото: В. Фифа

„Кад се изгради пречистач, током сувих периода и слабих киша, сва канализација градског слива канализације директно ће ићи преко ’Жежељевог’ моста на постројење на Роковом потоку. У случају обилнијих падавина, односно више од пет кубика у секунди, што се у просеку дешава 12 пута годишње, канализација ће се директно препумпавати у Дунав, а то је до два одсто укупне количине воде која падне на територији Новог Сада”.

Стари излив остаје јер ће ГЦ-2 служити као „топла резерва” која ће се активирати само у екстремним случајевима великих киша.    

        К. И. И.

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести