ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Припреме за Ускрс и Први мај

Након Ускрса прошле године, који се славио под сенком полицијског часа, овог викенда се прославља и Ускрс и 1. мај под релаксираним епидемиолошким мерама.
1
Фото: Дневник/ В. Фифа

На срећу, ванредног стања нема, а на грађане се рачуна да буду одговорни, али и да уживају у нерадним данима и празницима са својим најмилијима. Како неки Новосађани планирају да обележе 1. мај традиционално – уз роштиљ и омиљено пиће са пријатељима и породицом, било у природи, уз Дунав или у дворишту своје куће, другима то не одговара јер припремају трпезе за Ускрс, док многи славе Ђурђевдан недуго затим, па су и припреме за славу већ у току.

Великом петку радују се и старији и млађи, те се тако различите генерације окупљају како би заједно шарали јаја, било воском, воштаним бојицама или четкицама, а поред традиционалног фарбања јаја у љускама лука – лучевини, широка понуда фарби за јаја сада се може пронаћи и на пијацама, у продавницама и маркетима, а чак су изложене и у појединим трафикама. Поред обичне фарбе за јаја која кошта пет динара по кесици, на тезгама Футошке пијаце ове године изузетно су популарне руске фарбе за јаја, које су доста скупље и коштају 50 динара по кесици. Како продавци говоре, продаја тих фарби иде веома добро, а цена је већа јер је концентрат боје у њима већи, што их чини ефикаснијим, и како тврде, квалитетнијим.

Шта лепше иде уз шунку и јаја за ускршњи доручак од младог лука, који се на Футошкој пијаци продаје у везама на акцији 3 за 100 динара. Најбитнији део празничне трпезе – јаја, у зависности од класе, на пијацама коштају од 10 до 15 динара по комаду, док је у маркету за паковање од 10 јаја потребно издвојити од 84 до 210 динара. Према речима једне од продавачица на пијаци, купаца за јаја има, али много мање него претходних година када су породице кувале по 50 или 100 јаја, док се сада Ускрс обележава много скромније. Мањој куповини је, како каже, допринело и кишовито време те је прекјуче било много више купаца него јуче. Ипак, редова испред тезги са јајима има.

Фото: Дневник/ В. Фифа

Радост за малишане сваког Ускрса представљају и чоколадне зеке, чија цена се креће између 40 и 200 динара у зависности од величине. На Футошкој пијаци продају се и мини пакетићи са чоколадним јајима и зекама по цени од 70 до 150 динара. Продаја ускршњих слаткиша иде слабије него претходних година, што не изненађује продавце ове пијаце, који кажу да је већ годинама уназад приметан тренд одласка у маркете и избегавања пијаца.


У суботу роштиљање, у недељу куцање јајима

Без обзира што су се 1. мај и Ускрс прослављају дан за даном, суграђани су жељни раговора и дружења, те велик број њих планира одлазак на камповање, излет или печење роштиља са породицом, али се и нада леом времену. За килограм пилећих крилаца потребно је издвојити од 200 до 250 динара, док пилеће груди коштају од 350 до 400 динара по килограму. У већини месара и маркета, килограм роштиљ кобасица – љутих или обичних, кошта од 320 до 500 динара, док је за ћевапе потребно издвојити од 350 до 700 динара. Пљескавице коштају од 300 до 400 динара по килограму, а за оне који роштиљ месо воле да припреме сами или за недељу планирају кување сарме, свињско млевено месо кошта од 340 динара 500 динара, а ћуреће се може наћи по ценама од 379 до 460 динара за пола килограма. Сласна сирова сланина кошта од 415 до 600 динара, док 3 килограма ћумура стаје 400 динара.


У новосадским месарама понуда меса је велика, али како кажу продавци, већ ујутру се велика количина распрода, па треба поранити како би избор за куповину био већи. За килограм барене шунке потребно је издвојити од 490 до 500 динара, коленица стаје 300, док свињске буткице коштају од 320 до 350 динара. Наруyбине за печену прасетину, јагњетину и роштиљ за петак, суботу и недељу у месарама које нуде и печење меса већ постоје, а услужно печење меса све је траженије. Како је казала продавачица Сузана Ракић из месаре “Гавриловић” у Улици Павла Папа, муштерија не мањка.

– Доста се купује и сирово месо, тиролске плећке и бутке, тако да је продаја иде добро, а имамо дугогодишње верне муштерије које увек могу да рачунају на нас – рекла је Сузана Ракић. – Поред печења и шунке, за Ускрс се тражи и јунетина за домаћу супу. Килограм сировог роштиљ меса у просеку кошта 650 до 700 динара, у зависности од тога шта купујете.

Килограм печене прасетине стаје 1.500 динара, док јагњетина кошта 1.900 динара. Сирова прасетина стаје 500 динара по килограму, а јагњетина 800.  Килограм тиролске плећке кошта од 700 до 750 динара, док свињски бут стаје 400, а димљене кобасице су 950.

Д. Андулајевић

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести