Препознавање и лечење хиперактивности код деце

У току је бесплатан пројекат „Хиперактиван живот 3”, подржан новцем из буyета Града Новог Сада, који реализује Удружење „Асистент” у сарадњи с

Развојним саветовалиштем „Мала школа” и „Тим-центром”. Реализацију програма подржала је и Управа за социјалну и дечју заштиту у оквиру програма у социјалној заштити за 2016. годину као један од важних за наш град.

Пројекат је покренут 2014. године и показао је да у Новом Саду постоје деца с тим проблемом, а жеља организатора је да скрене пажњу јавности и упозна што више родитеља са симптомима тог поремеђаја, омогући његово лакше препознавање и брже лечење хиперактивности код деце. Намера је и пружање подршке родитељима хиперактивне деце, да им се укаже на начине лечења, установе и стручне службе којима се могу обратити, да науче како да се опходе с децом и како да им помогну на путу до излечења. Такође је циљ да се помогне хиперактивној деци да побољшају концентрацију и усмере пажњу на постављене задатке, чиме би се створили предуслови њихове интеграције у образовни систем и у друштвену заједницу заједно с осталим вршњацима.

Координатор пројекта Данијела Игњатић објашњава да је АДХД (attention deficit / hiperactivity disorder) скраћен назив за читав низ понашања које се назива поремећај пажње и хиперактивни поремећај.

– То обољење последњих година је све присутније у општој популацији – напомиње Игњатић. – Сматра се да је у САД број оболеле деце између три и девет одсто. Званичан проценат оболелих у Србији није познат, али се сматра да је и код нас проценат препознате и дијагностиковане деце с тим поремећајем сваке године све већи и да достиже шест одсто. Ако је дете живахно, пуно енергије, брбљиво и знатижељно, не значи да има тај поремећај. Али многа хиперактивна деца нису на време препозната јер се у општој популацији мало зна о том поремећају и због тога имају проблем у породици и окружењу. Хиперактивна деца су немирна, имају проблем с концентрацијом и импулсивно реагују, имају потешкоћа у свакодневном животу: отежано успостављају квалитетни однос с вршњацима и одраслима и тешко се сналазе у ситуацијама у којима се очекује придржавање правила – вртић и школа. Такво дете има мало пријатеља, изоловано је, одбачено и нема подршку и помоћ одраслих које су му потребни. Родитељи хиперактивне деце имају такође проблема и у самој породици а и у окружењу, а може им се помоћи.

С. Савић

 

Позив родитељима

Организатори пројекта позивају заинтересоване родитеље-старатеље да се пријаве на бесплатно тестирање деце и укључивање у пројектне активности.

Додатне информације могу се добити путем ФБ странице „Хиперактиван зивот” или на телефоне: 065/280-98-00 и 064/150-38-59.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести