Фрушка гора: Природа у рестарту током ванредног стања

НОВИ САД: Природа, односно животна средина у Националном парку Фрушка гора, као што је то случај и на глобалном нивоу поново је доминантна и примарна од како је уведено ванредно стање због пандемије, а што је за последицу имало и редуковање кретања људи и саобраћаја.
fruska gora
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

У Националном парку кажу и да су првомајски празници током ванредног стања "протекли у миру и у складу са прописаним мерама Владе.

"Услед увођења ванредних мера на светском нивоу свугде је редуковано кретање људи и речни, друмски, авио саобраћај, као и све врсте индустрија и великих глобалних загађивача. Добили смо информације да је много шумских потока и великих водотока резултирало бистријим и чистијим саставом, да се животиње слободније крећу, да више ваздух није видљив у великим светском метрополама, као што и треба да буде. На тај начин имамо осећај да је природа доживела благи рестарт", каже дипломирани инжењер шумарства, Драган Видовић, руоводилац чуварске службе ЈП НП Фрушка гора.

Каже и да је благи рестарт доживео и Национални парк Фрушка гора.

"Људи се не крећу толико, планинари, посетиоци, туристи, индустрија и опште животне потребе и навике су умногоме смањене, угоститељски објекти не раде, саобраћај је знатно мањег интезитета, све је подређено неком минимуму, осим природе којој је пружена максимум независности у 21.веку", наводи Видовић.

Он примећује да те промене нису много велике него да је то само мало ублажавање негативних последица које природа доживљава и моментална реакција.

"Плашимо се да се након престанка ове пандемије све враћа неким старим навикама и токовима, па ће поново бити негативних последица по животну средину", напомиње Виводић и описује како .сада изгледа природа у Националном парку:"Трава и биљке цветнице много су бујније и много слободније расту, жбунасте и дрвенасте биљке прате своје природне процесе у пролеће, али некако слободније, без угрожавача и ометача на било који начин".

Наводи и да су животиње слободније, иако на њих ово много не утиче.

Јер, како каже, животиње немају развијену свест него урођене инстикте, па преко њих делују на све промене које су у њихом окружењу, отуда и реакције на појаву човека или предатора када се нађу у непосредној близини, али и поред тога сада се чешће могу видети.

Видовић додаје да на терену најстаријег националног парка и јединог на територији Војводине није било посетилаца за првомајске празнике, а у складу с одлучака Владе, те додаје да су посетиоци изостали и 2. маја због лошег времена

Данас су, каже, временски услови нешто бољи, али да је број посетилаца у Националном парку изузетно мали.

Само су се најхрабрији одлучили за планинарење, опуштене шетње или пак роштиљање", каже Видовић.

Подсећа да је Чуварска служба НП Фрушка гора, као и сваког дана на терену и на располагању посетиоцима и корисницима заштићеног подручја.

На посетиоце редовно апелују да поштују општа правила у природи и упутства, пре свега када је одлагање смећа у питању, али и посебна опрезност са отвореним пламеном.

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести