Радионица за децу о културном наслеђу у Музеју Војводине

НОВИ САД: Радионица за децу „Ретровизор – пут кроз културно наслеђе Војводине” одржана је у Музеју Војводине. Ученици другог и трећег разреда Основне школе „Петефи Шандор” имали су прилику најпре да обиђу део Музеја и чују нешто о културном и градитељском наслеђу Војводине, а посебна пажња посвећена је Петроварадинској тврђави и њеном подграђу, с чиме је децу упознала архитекта-конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе Града Новог Сада Катарина Максимов.
radionica deca
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Било је речи и о цркви Арача у Банату и тврђави у Бачу. Радионицу су водиле професорке с Департмана за архитектуру и урбанизам Мариа Силађи, Мирјана Сладић и Аница Драганић.

То је пета или шеста радионица коју реализујемо за основне школе, а намера нам је да деца упознају градитељско наслеђе и да, пре свега, знају шта их окружује и да науче то да чувају јер реч је о нечему што остаје и њима и њиховим вршњацима, али и новим генерацијама, објашњава доц. др Мирјана Сладић.

Осим градитељског наслеђа, наставила је наша саговорница, вредности о којима причамо су у вези с традицијом, начином живота, историјом...

Након едукативног дела, деца су и кроз интерактивни део радионице учила о историји и култури Војводине те развијала своју креативност правећи грађевине од глине и пластелина, слагажући пузле и бојећи цртеже подграђа.

Много волим оружје и волео бих да направим нешто од глине, али могу и да цртам. Нацртао бих једну стару пушку, мач и Петроварадинску тврђаву, казао је ученик трећег разреда ОШ „Петефи Шандор” Доминик Борбаш.

Како је даље рекао, у Музеју је чуо много тога о Тврђави и како је Београдска улица у Петроварадину другачија него што је била. Тврђава је лепо место и волим туда да шетам, закључује Доминик.

Организатори радионице су новосадски „ЕУ инфо-поинт”, Департман Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду за архитектуру и урбанизам и Музеј Војводине.

Она је део кампање Делегације Европске уније у Србији, којом се 2018. година обележава као Европска година културног наслеђа.

Као територија с богатим културно-историјским и градитељским наслеђем, Војводина представља важан део, како српског, тако и европског културног наслеђа.

Истовремено, она је спој различитих култура, вера и нација које су живеле и даље живе заједно на том подручју.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Кампања се спроводи широм Европске уније на иницијативу Европске комисије, да би се промовисали културна различитост, интеркултурни дијалог и друштвена кохезија и истакао економски допринос културног наслеђа развоју културе и креативних сектора, укључујући мала и средња предузећа, локални и регионални развој.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести