У ОГРАНКУ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ НА ДЕТЕЛИНАРИ: Малишани се кроз игру припремали за море

Креативно-едукативна радионица „Идемо на море” одржана је јуче у Библиотеци „Коста Трифковић” на Детелинари, током које су се малишани од три до 12 година на другачији начин припремали за путовање, а уколико неки од њих овог лета иду први пут на море, могли су да сазнају нешто више о морској води, плажи, сувенирима и свим оним авантурама које их чине радосним.
б
Фото: Приватна архива

Инспирисана летом и књижевним делима Драгомира Ћулафића (романом „Идемо на море” и збирком прича „Море на једанаестом спрату”), радионица је отворила многа питања о најлепшем путовању током године. У пратњи родитеља, осамнаесторо малишана, заједно је читало одломке из књига, па су тако координаторке учитељица Тамара Остојић Грегус и библиотекарка Тијана Николић разговарале с њима и постављали креативне задатке.

– Први задатак подразумевао је да свако од учесника радионице извуче по једну ствар из торбе за плажу – рекла је за наш лист библиотекарка Тијана Николић. – Када би неко извукао качкет, његов задатак би био да нам објасни за шта нам он користи, каквог је облика и од којег је материјала. Уз то бисмо додавале једну од креативно-едукативних картица из сета „Азбука у сликама“, повезивали бисмо са извученим предметом с појмовима „слично” или „различито”.

Након тога, учесници радионице су исписивали слова по (правом) песку, те су на тај начин могли да осете његову структуру и напишу слово које извуку из картица. Трећи, а уједно и малишанима најзанимљивији задатак био је рад са кинетичким песком. Необичност и тактилност кинетичког песка давала је деци могућност да створе своје морске креације и композиције на папирним тањирићима.

– Ово је четврта и до сада најпосећенија радионица коју смо организовали – казала је наша саговорница. – С обзиром на то да су задаци разноврсни и пропраћени лепом књижевношћу, радионице су прилагођене деци различитог узраста. У плану нам је да, на овај начин, бар једном месечно, у инспиративном простору наше библиотеке, учимо кроз игру и мотивишемо децу да развијају машту, негују читање и радују се новим сазнањима.

А. Чегар

Фото: Приватна архива

 

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести