Уз молитве и дегустацију карловачки виноградари прославили славу

По устаљеној пракси дужој од деценију и по, карловачки произвођачи грожђа и вина окупили су се јуче да заједно прославе виноградарску славу Светог Трифуна.
1
Фото: Dnevnik.rs

Учинили су то на огледном добру новосадског Пољопривредног факултета за виноградарство, које се налази у овом месту и који своја врата деценијама отвара карловачким виноградарима, не само када је у питању трансфер знања већ и када је реч о оваквим догађајима. 

Како то традиција налаже, обележавање заштитиника виноградара и винара Светог Трифуна отпочело је освећењем славског колача и жита у самом винограду, уз узношење молитви Богу да „посети виноград, избави њега и сву његову околину од сваке непогоде, од града и снега, мраза и леда, од љуте зиме и врелих ветрова, од олује и демона, и од сваког насртаја видљивих и невидљивих непријатеља да би однегован, дао у своје време род“. Тај чин обавио је старешина Саборне цркве у Сремским Карловцима протојереј Јован Милановић уз саслужење јереја Станка Лакетића.

Саставни део церемоније која се на Светог Трифуна обавља у виноградима је симболично орезивање лозе, које, по традицији, треба да почне од овог дана. Тај задатак припада куму славе, а ове године је то био продекан Пољопривредног факултета Лазар Савин

Саставни део церемоније која се на Светог Трифуна обавља у виноградима је симболично орезивање лозе, које, по традицији, треба да почне од овог дана. Тај задатак припада куму славе, а ове године је то био продекан Пољопривредног факултета Лазар Савин. Честитајући славу, Савин је подсетио на то да виноградарство није нимало лак посао, поготово ако се њиме неко бави професионално. Додао је да Фрушка гора пружа одличне услове за то и да виноградари то треба да искористе, као и ресурсе Пољопривредног факултета, у првом реду знање, које им је у том послу неопходно.

Фото: Dnevnik.rs

По оцени директора Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру, у чијем саставу је огледно добро у Карловцима, доц. др Драгослава Иванишевића, зима је до сада протекла без ниских температура које су могле нанети штету лози, па се виноградари могу посветити уобичајеној резидби, а за остало остаје да се надају да ће, уз сопствено залагање и Божју вољу, доћи до још једне добре бербе.

Фото: Dnevnik.rs

Предрагу Бајилу повеља Пољопривредног факултета

Након јучерашњег молитвеног чина и симболичног орезивања лозе, директор Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру доц. др Драгослав Иванишевић уручио је прву повељу Пољопривредног факултета за сарадњу с том научном кућом. Част да први прими то признање припала је карловачком виноградару и винару Предрагу Бајилу, за кога је Иванишевић рекао да је највећи произвођач грожђа сорте сила на свету. Реч је о сорти која је настала на том Департману и која постаје све траженија међу виноградарима, али и љубитељима вина.

Захваливши се на повељи, Бајило је рекао да му је признањем учињена велика част, али да оно уједно и обавезује њега и све друге виноградаре да још више саде, производе добро грожђе, а од њега и добро вино.

Како је додао Иванишевић, новоустановљеним повељама Пољопривредни факултет жели да се захвали Карловчанима, али и другим виноградарима, за оданост и заједничко узрастање и сарадњу с том високообразовном установом.


А каква је била прошлогодишња берба карловачки винари с гостима проверили су приликом дегустације вина из 2018, која је потом уследила на огледном добру.

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести