Ветеринари упозоравају, пуцњи петарди опасне за кућне љубимце

Неколико дана уочи Нове године петарде и ватромети већ увелико један за другом одјекују градским квартовима, посебно у блоковима зграда, па се власници кућних љубимаца који се плаше пиротехничких средстава током боравка у стану или шетњи сусрећу с бројним изазовима.
m
Фото: pixabay.com

Животиње, када чују звук петарди, обично не схватају шта се око њих дешава па буку доживљавају као опасност. Осим тога, треба имати на уму да су им чула много оштрија и осетљивија те гласне звуке чују много интензивније од нас.

Ветеринарака у амбуланти „Централвет” у Петроварадину др Тамара Јовић Васиљевић каже да, када је реч о страху љубимаца од пиротехничких стредстава власници треба да обрате пажњу на понашање животиње јер страх и стрес могу изазвати здравствене проблеме попут анксиозности, стање екстремног страха и стреса, чак и срчани удар.

– Сакривање, лајање, одбрамбени став, цвиљење, режање, повијање ушију и репа, неконтролисано уринирање само су неке од ствари на које би требало обратити пажњу и не игнорисати их – набраја др Јовић Васиљевић.  – Ипак, реакције се разликују и све зависи од животиње. Док су мачке обично преплашене и скривају се, један пас ће се сакрити, цвилети и трести се, други ће лајати све док чује пуцње, а поједини заузму одбрамбени став и постану агресивни.

Наша саговорница саветује да власници у тим случајевима не остављају животињу саму, да је одведу на место где се осећа пријатније и сигурније, покушају да смање јачину звука, и, наравно, да буду поред њих, мазе их и, ако могу, да се играју с њима док бука не прође. Међутим, уколико примете да се љубимац не понаша уобичајено, ако делује горе него иначе када се уплаши, било би пожељно да се обрате ветеринару за савет.

 

С. К-ч

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести