Због пожара на пољима дупло више интервенција ватрогасаца него лане

Новосадски ватрогасци су од почетка месеца до краја прошле седмице, од укупно 128 излазака на терен, 89 пута интервенисали због пожара на отвореном, а у истом периоду прошле године 41 пут од укупно 70 интервенција.
vatrogasci
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

То је за наш лист казао заменик команданта Ватрогасно-спасилачке бригаде Нови Сад Мирослав Остојић, који је додао да је од почетка месеца у Јужнобачком округу избило 383 пожара на отвореном, док их је у истом периоду лане било 98, односно око четири пута мање.

– Апелујемо на грађане да не спаљују ниско растиње и траву на отвореном јер тиме пре свега угрожавају своју безбедност, али и безбедност других – казао је за „Дневник” Остојић, и нагласио да грађани у случају избијања пожара најпре зову ватрогасце на број 193, а онда, уколико их ватра не угрожава, крену самостално у гашење. – Пожари на отвореном,  поготово у шумама, захватају ниско растиње, преносе се и шире брзо. Тешко се гасе, а угрожавају животе, имовину и наносе велику штету биљном и животињском свету, односно укупном еколошком систему. Осим тога, ширењем пожара може доћи до велике материјалне штете на околним објектима.

Иначе, због повећаног броја пожара који већ две недеље избијају широм Војводине, Управа за ванредне ситуације, у сарадњи с Полицијском управом у Новом Саду, појачано надзире примену прописаних мера заштите од пожара у природи и на отвореном простору. Против оних који не поштују Закон о заштити од пожара издају се прекршајни налози, а по речима Мирослава Остојића, казне за појединце су између 10.000 и 50.000 динара, а за фирме од 300.000 до милион.

– Колико сам чуо, почели су и у ноћним сатима да пале траву на пољима, што је још опасније, а гашење ватре на отвореном изискује велико ангажовање ватрогасаца и технике – прича Остојић. – Претпостављам да је број пожара ове године повећан због велике суше, али ми је непојмљиво да грађани пале стрњику покрај путева јер саобраћајница могу бити задимљене и непрегледне километрима, због чега долази и до саобраћајних несрећа.

Заменик команданта ватрогасно-спасилачке бригаде Нови Сад додаје да често излазе на терен и због паљења контејнера, па апелује на грађане да не бацају у њих опушке од цигарета и пепео од ложења јер се може десити да унутра има још жара, што такође може узроковати пожар.

Мањак радника и возила успорава посао

По речима Мирослава Остојића, рад ватрогасаца успорава и мањак возила, као и њихова старост, која у просеку достиже и до 20 година, док се у свету она стара пет година избацују из употребе.

– Имамо срећу што нам Град помаже па нам је до сада купљено неколико цистерни, теренских и теретних возила, а треба да добијемо још један камион. Ми у Новом Саду имамо 27 возила, а од тога неких осам носе воду, остало су све специјална возила за рад на висини, теретна и теренска. Стално се кваре, што решавамо у ходу. Проблем је што набавка делова углавном иде преко тендера, и то све успорава процес, па често морамо цистерне да повлачимо из других јединица које имају мање интервенција, а и ми њима помажемо кад имамо могућности. У мањку смо и с бројем ватрогасаца.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести