У новосадском ФК Динамо: Чернишов ће учити фудбалу децу из Србије

Фудбал је попут магнета, без обзира на то о којој земљи или континенту да причамо.
Uros Milojkovic i Andrej Cernisov
Фото: Урош Милојковић и Андреј Чернишов, фото: Дневник

Једноставно, клинци га обожавају, идоле проналазе у звездама попут Месија, Роналда и осталих ведета најјачих клубова на свету и управо због њих сањају да се и сами једног дана опробају на магичном травнатом правоугаонику. Наравно, до шансе да макар покушају да се испну до звезданог неба долазе они малобројни - најбољи, најталентованији и најупорнији, али то милионе дечака, све чешће и девојчица, не омета да снивају и, макар у машти, стигну до дреса Манчестера, Ливерпула, Бајерна, Барселоне, Реала...

Дуг је пут за оне изабране који морају да пређу. Он је свуда исти: креће се од школа фудбала које, баш у свим срединама, имају огроман значај како би код деце усадили и развили додатни импулс љубави према овом спорту, али их и научиле радним навикама, дисциплини и истрајности. Е, недавно је у Новом Саду основан Фудбалски клуб Динамо, који ће пред собом имати задатак да ради с малим будућим играчима.

Динамо је, барем у најави, заиста занимљив, јер ће, како нам је објаснио Урош Милојковић, председник овог младог спортског клуба, користити најбоља искуства из српског и руског фудбала.


Финансирање решено

Спорт, фудбал посебно, одавно се профилисао као изузетно профитабилна грана бизниса. У њему се врте милијарде евра, па се граде стадиони који као да долазе из далеке будућности, а уговори играча постају баснословни. У том светлу занимало нас је на који начин је осмишљено финансирање ФК Динамо.

- Финансирање клуба је решено, јер нико не би улазио у читав пројекат да није тако, зар не? - кратко је, уз осмех, питањем одговорио Урош Милојковић.


- Пре две године били смо у фудбалској академији у Краснодару, која је једна од највећих у Европи - рекао је Милојковић. - Ове године били смо и у Санкт Петербургу, где смо препознали квалитетан рад с најмлађима и сјајну организацију, па смо пожелели да све оно што је најбоље у руском и српском фудбалу пренесемо и на нашу децу, узраста од 4 до 18 година. У склопу те идеје, основали смо ФК Динамо и он ће се озбиљно бавити радом с најмлађима. Тренутно смо активни на маркетиншкој промоцији новог клуба, хоћемо да јавност информишемо о плановима које имамо, а планирамо да с радом на терену кренемо од фебруара 2020. године.

Наравно, да би се амбициозни планови реализовали биће важан високостручни рад. У Динаму су пронашли решење ангажманом Андреја Чернишова, некадашњег репрезентативца СССР-а, касније и Русије, који је српским љубитељима фудбала остао у сећању и као тренер суботичког Спартака. С њим је ових дана потписан трогодишњи уговор и он ће бити шеф струке, човек који ће осмислити комплетан рад на пројекту и координисати деловање тренера у клубу.

- Током каријере радио сам с професионалним фудбалерима, али сам, путујући кроз многе земље, имао прилику да се упознам  с начином на који се с децом тамо ради - рекао је Чернишов  за “Дневник”. - Иако ми је у почетку била необична читава идеја, када сам се пројектом детаљније упознао, а посебно када сам, пре неких месец дана, и лично упознао Уроша Милојковића, схватио сам сву њену озбиљност и пожелео да постанем део свега.

Како нам је објаснио, Чернишов је уговор с Динамом потписао на три године и чврсто верује да ова идеја има велику шансу да успе.


Богата и успешна каријера

Андреј Чернишов рођен је 7. јануара 1968. године у Москви, а током професионалне фудбалске каријере играо је за клубове из руске престонице Динамо, Спартак и Торпедо, као и за Рубин из Казања. Пут га је водио и у Штурм из Граца, Лоеб и Блајберг (Аустрија), ПАОК (Грчка), Гројтефирт (Немачка) и Антверпен (Белгија). Наступио је 29 пута за селекцију СССР-а и има три наступа и у репрезентацији Русије.

У тренерској каријери радио је у Русији, Белорусији, Казахстану, Кувајту, Саудијској Арабији, Србији и Грчкој. Функцију спортског директора обављао је у клубовима из Кувајта. Током периода стажирања, радио је у Милану, Челзију, Бајерну, Ајаксу, Фиорентини и јапанској Хирошими, а био је селектор У-16 и У-21 репрезентације Русије, као и помоћник у најбољој селекцији, у време кад су је водили селектори Валериј Газајев и Јуриј Сјокин.


- На почетку тренерске каријере био сам селектор У-16, а онда и У-21 реперезентације Русије. Ту сам имао прилику да стекнем искуство у раду с младима и схватим да на њих умем и могу да пренесем своје знање. Рад са сениорима ми је увек био занимљив, верујем да ће то, барем на једнаком нивоу, бити случај и са оним што се налази испред мене и свих нас. Волим Србију и српски народ и радећи у Суботици стекао сам лепо искуство. Уз то, имао сам прилику и да се уверим да у овој земљи има пуно талентоване деце која генерално воле спорт. Постоје и квалитетни тренери, који имају висок ниво искуства и знања и због свега тога решили смо да узмемо све оно што сматрамо најбољим у дечјем фудбалу и надовежемо знање и искуство које имамо ми сами. Убеђен сам да ће од овог пројекта и рада наше академије корист имати и српски фудбал.

Урош Милојковић је председник војвођанског лигаша ФК Црвена звезда. Питали смо га где ће будући фудбалери, полазници школе ФК Динамо, тренирати.

- Имамо неколико понуда за избор локације и одабраћемо ону најбољу до почетка рада у фербуару. Отворени смо за сарадњу са свим општинама у Србији и организацију заједничког рада, јер нам је најважније да деца добију врхунске услове за развој. Могуће је да нам у наредном периоду дођу још неки тренери из земаља бившег СССР-а, а сопствену инфраструктуру ствараћемо у ходу - објаснио је Милојковић.

За крај је Андреј Чернишов додао и следеће:

- Ово је пројекат који је српски и жеља нам је да успоставимо сарадњу са академијма попут оне у аустријском Салцбургу, италијанском Бергаму, загребачком Динаму и још неким другим. Потребни су нам контакти и ширење искустава, како бисмо нашим клинцима помогли да на квалитетан начин савладају фудбалске тајне и почну да на јави живе спортске снове.

Текст и фото: Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести