ПОЧИЊЕ ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ Српкиње опет желе на трон

Биле су одбојкашице Србије на претходном Европском првенству у Београду на путу да трећи пут заредом постану шампионке, али их је у финалу зауставила Италија.
1
Фото: ФИВБ

Наше репрезентативке су у међувремену одбраниле светску титулу и сада имају јасан циљ, да се на ЕП у Белгији, Немачкој, Италији и Естонији поново попну на кров Старог континента. Шампионат почиње данас утакмицом између Италије и Румуније, а српска селекција ће у петак имати први дуел. Први ривал биће јој Украјина, а потом следе сусрети са Словенијом, Пољском, Мађарском и Белгијом у А групи у Генту. 

Србију од ове сезоне предводи нови селектор Ђовани Гвидети, који треба да остане у корак са својим претходницима, Зораном Терзићем који је за 20 година на клупи остварио историјске успехе, као и сународником Данијелеом Сантарелијем који је прошле сезоне одвео нашу екипу до одбране светског злата. На пут су Српкиње кренуле у најјачем саставу, са најбољом играчицом света Тијаном Бошковић и искусном Мајом Огњеновић која се после 2021. године вратила у национални дрес. Она је и рекордерка пошто је на осам европских првенстава одиграла 57 утакмица. Иза ње је Јелена Николић (7 ЕП и 43 утакмице). 

Све је подређено освајању четврте титуле, којом би се Србија издвојила на другом месту као најуспешнија екипа у Европи. Србија је први пут постала шампион Европе 2011. године, а два пута заредом је тријумфовала 2017. и 2019, да би на прошлој смотри била сребрна, као и 2007, док је 2015. освојена бронза.  

Русија је и даље недодирљива када је реч о европским титулама пошто их има 19 (13 као Совјетски Савез). Следе Србија и Италија са по три, па Немачка (Источна) и Пољска са две, док су један пехар узеле Бугарска, Чешка (Чехословачка) и Холандија. Велико изненађење приредила је управо Бугарска 1981. године када је на домаћем терену прекинула доминацију Совјетског Савеза после седам узастопних злата. 

Србија ће сада на путу до финала морати да одради пет утакмица у групи, а у осмину финале иду четири најбоље репрезентације из сваке групе. Наша се укршта са Ц групом. Четвртфинала ће се одиграти у Бриселу и Фиренци, а полуфинала и дуели за медаљу у Бриселу. 

К. Бугарски

 

Група А 

(Гент) 

Србија, Мађарска, Белгија, Украјина, Пољска, Словенија

Група Б 

(Верона, Монца, Торино) 

Италија, Румунија, Швајцарска, БиХ, Бугарска, Хрватска 

Група Ц 

(Диселдорф) 

Грчка, Немачка, Турска, Шведска, Азербејџан, Чешка 

Група Д 

(Талин) 

Холандија, Шпанија, Словачка, Француска, Естонија, Финска

Распоред наше репрезентације 

Србија – Украјина  (петак, 17) 

Србија – Словенија  (20. август, 17) 

Србија – Пољска  (21. август, 17) 

Србија – Мађарска  (23. август, 20) 

Србија – Белгија  (24. август, 20) 

Данас 

Италија – Румунија  (20) 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести